!

Sutra će se navršiti 26. godišnjica genocida u Srebrenici, najstrašnijeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata!

Čovjek koji je pred licem svjetske politike taj gnusni zločin nazvao pravim, jedinim ispravnim imenom, dakle, genocidom, bio je Joe Biden, 46. američki predsjednik.

Ovo je prva godišnjica genocida u Srebrenici koja se obilježava u njegovom mandatu.

VideoArhiv (Udruženje građana za afirmaciju kulture, umjetnosti i komunikacije) na čelu sa Nihadom i Seadom Kreljevljakovićem na čelu objavilo je ovim povodom snimak potresnog govora Joea Bidena u Senatu SAD-a nakon genocida u Srebrenici.

Njegove riječi i danas, više od četvrt stoljeća nakon ovih tragičnih događaja, odzvanjaju svijetom, iznova i iznova postavljajući pitanje – zašto je, nakon Auschwitza moderni čovjek dozvolio Srebrenicu na tu moderne Europe.

Sudbina je htjela da u Bidenovom izbornom timu na proteklim predsjedničkim izborima u Americi bude i jedan Srebreničanin, Elvir Klmpić, koji je tih dana, kada je Biden govorio pred Senatom, izvlačio prema slobodnoj teritoriji.

Ovo su riječi predsjednika Bidena:

"Ono što svi zaboravljaju, a to senator zna i zbog toga je ljut, želim podsjetiti prisutne da je razlog štio su posmatrači Ujedinjenih nacija (UN) bili tamo (u enklavi). Činjenica da su Ujedinjena nacija došle i razoružale – razoružale – ne samo da su dozvolili bosanskoj vladi da se naoruža, nego smo i postojeće oružje oduzeli! Ušli smo u Srebrenicu - UN sa našom podrškom – i razoružali bosansku vladu!", govorio je Biden.

Razoružali smo, dodao je, Muslimane, razoružali smo Hrvate, a zauzvrat im obećali zaištu!

"A kada su Holanđani pozvali NATO udare, gospodin Akaši je rekao NE! Želim da si zapamte šta je senator rekao, senator iz Arizone (McCain). Ne samo da nismo zaštitili, nego spo i namjenski – UN i Zapad – razoružali te "zaštićene zone". Uzeli smo o oružje i obećali da ćemo ih zaštiti od Srba na kapiji. Srbi su došli pred kapiju, srušili je i ti ljudi se nisi imali čime odbraniti!", grmio je Biden, te dodao:

"Kao što je senator iz Arizone rekao, oni sada stoje po strani i gledaju. I to nije krivica tih holandskih plavih šljemova, to je krivica Kontakt Grupe . To je krivica Zapada. Jer nije intervenirao. Najmanje zračnim snagama. Značajnim snagama!".

Ovo je, kazao je tada, zvjerstvo!

"Trebamo hitno dići embargo, trebamo poslati i učiniti dostupnim ono što je Predsjednik zakonom ovlašten da pošalje. Prije svije godine ovaj Senat, zajedno sa Kongresom, odobrio zakon koji Predsjednika ovlašćuje da svojim potpisom dostavo oružje vrijednosti od 50 miliona dolara, direktno, odmah tim ljudima", kazivao je.

Na potresan način opisao je svoje iskustvo iz BiH.

"Bio sam u Tuzli zadnju put kada e ovo dogodilo. Gledao sam kako dolaze kamioni krcati sa ženama i djecom. Mislio sam da slave, jer su držali djeci iznad glava, u ovim kamionima za otpad. Kad su izašli iz kamiona, vidio sam zašto su djecu držali iznad glava

Znate zašto, Predsjedniče? Jer su u kamionu bila tijela tri djeteta koja su ugušena do smrti. Ležala su na dnu stočnih vagona, vagona Auschwitza iz 1995. godine!!
Da nisu Muslimani, svije bi reagirao. Kao što bi reagirao i 1930-tih da nisu bili Jevreji u pitanju. Neka se Zapad stidi!", zaključio je Biden tada.