Profesor međunarodne politike

Grčki portal na engleskom izvjestio je o mogućnosti da Grčka prizna Kosovo, ali je naveo i da je moguća odmazda Srbije po pitanju Kipra, element koji može da zastraši Atinu, prenela je Ekonomija onlajn.

Izjava grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa da se stav Grčke o statusu Kosova nije promjenio, ali da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, izazvao je brojne reakcije.

Stav da priznanje Kosova od strane Grčke nije isključeno, izrazio je grčki geostrateški analitičar Eftimios Petrou.

"Pošto Dendias nije nedvosmisleno odbacio ovu mogućnost, opcija priznanja ostaje otvorena“, rekao je Petrou.

On smatra da postoji mogućnost da NATO stoji iza eventualnih pritisaka na Grčku da prizna Kosovo.

Istovremeno, profesor međunarodne politike Hristodoulos Gialuridis kaže da Grčka neće priznati Kosovo, jer bi tada okončala tradicionalno prijateljske odnose sa Srbijom.

"Ako se nastavi sa priznanjem, onda je vrlo vjerovatno da će Srbija priznati pseudo-državu Kipar, kao osvetu“, rekao je on.

Isti stav o priznanju iznosi i Petrou, koji naglašava da je moguće da će Srbi prepoznati formiranje turskog Kipra kao odgovor na moguće priznanje Kosova od strane Grčke, iako pravno gledano, to nije isti problem.

„Grčka ima tradicionalne odnose sa Srbijom. Istovremeno, pokušaj Turske da se infiltrira u Srbiju kroz trgovinske i poslovne sporazume, trebalo bi da zabrinjava“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online