Ne očekuju mnogo od...

Nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine završena je juče u Briselu, a jedna od tema za pregovaračkim stolom bila je i sudbina nestalih lica. Predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih nisu zadovoljni pregovorima, naglašavaju da očekuju konkretne akcije.

Prestavnici udruženja kidnapovanih i nestalih navode da se o razgovorima predstavnika Beograda i Prištine u Briselu po pitanju nestalih informišu jedino preko medija. Bajram Qerkinaj iz Resursnog centra za nestala lica za RTV Kim kaže da ne zna o čemu se priča u Briselu.

“Jedina rečenica iz novina koja je bila upečatljiva je da se nisu sporazumeli ni blizu onoga što je očekivano. Dijalog nema nikakvu dobrobit za nas, nikakve odgovore nismo dobili”, istakao je Qerkinaj.

Predstavnici Beograda i Prištne ne konsultuju njihove članove ni prije, ali ni nakon održanih pregovora, naveo je on i ponovio da bi u dijalog trebalo uključiti i članove porodica kindapovanih i nestalih.

“Resursni centar za nestala lica ima preko 2.000 članova i ne dijeli ljude prema vjeri i naciji, već svi imamo istu bol. I mi ćemo lakše objasniti porodicama o čemu se priča. Političar preko novina ili predstavnika ne može to da uradi”, smatra Qerkinaj.

Premijer Kosova Albin Kurti nedavno je imenovao Andina Hotija na mjesto predsjednika vladine Komisije za nestala lica. Predstavnici udruženja nestalih lica i od prištinske i beogradske komisije očekuju više rezultata.

“Nismo zadovoljni ni malo. Ništa konkretno nisu rešili, niti planiraju šta će dalje. O grobnicama različito govore. Svima je data sloboda da pričaju šta hoće. Međutim, komisije su plaćene da rade na tom slučaju”, podsjeća Qerkinaj.

“Nemam čime da budem zadovoljna. Kada je u pitanju Komisija za nestala lica u Beogradu, oni su učili sve što je u njihovoj moći i učinili su sve kako bi pronašli kidnapovane Albance. Međutim, ne mogu biti zadovoljna radom Komisije u Prištini, jer oni ne dozvoljavaju da se rade iskopavanja na Kosovu iako se znaju lokacije. Oni na svakom razgovoru obećavaju, ali od toga nema ništa”, kazala je jedna od predstavnica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova Silvana Marinković i dodala da ni od novog predsjednika Komisije za nestala lica Vlade Kosova ne očekuje previše.

“Mnoge lokacije, i na Kosovu i u Srbiji, čekaju samo dobru volju da budu pretražene. Posljednjih godina vrlo se malo lokacija iskopava na terenu”, kazao je Negovan Mavrić, Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova.

On pozitivno ocjenjuje stavljanje tačke o nestalima na dnevni red u Briselu.

“Kada su u pitanju nestala lica, mi smo veoma zapostavljeni jer se po tom pitanju ništa ne radi. Nemamo pouzdanih informacija šta se tačno desilo u Briselu, ali po izjavama iz medija se videlo da nijedna strana nije zadovoljna. Nadam se da ćemo u skorije vreme dobiti neku informaciju”, dodao je Mavrić.

Silvana Marinković, pak, kaže da od početka ne vjeruje u uspjeh dijaloga Beograda i Prištine kada su u pitanju nestala lica.

“Imali smo prilike da vidimo da svi izbjegavaju da pričaju na tu temu, vjerovatno zato što žele nešto da sakriju”, istakla je ona.

Nedavno je na lokaciji Kiževak kod Raške zvanično završena potraga za posmrtnim ostacima nestalih u ratnim sukobima na Kosovu.

“Jako mi je žao što su u Srbiji iskopane sve moguće lokacije i što to nije rađeno naizmenično. Plašim se da ćemo mi, Srbi, ostati bez informacija, jer neće da nam dozvole iskopavanja na Kosovu”, zaključila je Marinkovićeva.

Na Kosovu se još traga za 1.639 osoba nestalih tokom ratnih sukoba.