Hitna potreba

Ambasada SAD u Srbiji saopštila je 8. jula da Vlada Sjedinjenih Američkih Država ponovo poziva srpske vlasti, koje godinama obećavaju pomoć u vezi sa slučajem ubistva braće Bytyqi, da sprovedu punu istragu.

Američki državljani albanskog porekla Ili (Ylli), Agron i Mehmet Bitići (Bytyqi) ubijeni su 1999. godine u Srbiji, nakon rata na Kosovu.

"Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava", navodi se u saopštenju ambasade.

Kako se podsjeća, ni poslije 22 godine od kada su braća Bytyqi nestali, nije se došlo do potpune istrage ovog slučaja.

"Ne možemo – i nećemo – zaboraviti ovaj zločin. Pravda za braću Bytyqi i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom", dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je 7. jula za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se prikupljaju novi dokazi i činjenice "u cilju utvrđivanja identiteta" počinioca ubistva Ilija (Ylli), Agrona i Mehmeta Bitićija.

Na čelu kampa gdje su 2001. godine pronađeni posmrtni ostaci braće Bytyqi bio je tadašnji komandant Žandarmerije Srbije Goran Radosavljević Guri, koga je komandant srpske Žandarmerije nedavno odlikovao.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je za RSE da se predmet ubistva braće Bytyqi nalazi u fazi istrage, koja se vodi "protiv nepoznatih izvršilaca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršen ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

"Tačno je da se izvode novi dokazi i prikupljaju nove činjenice u cilju utvrđivanja identiteta učinioca, a sve u cilju da bi se stepen dokaza podigao na nivo potreban za podizanje optužnice", navodi se u saopštenju.