Iznose svoje stavove

Delegacija Kosova za dijalog sa Srbijom, koju je predvodio zamjenik premijera Besnik Bislimi, dva dana uzastopno u Briselu je iznosila svoje stavove o trenutnom stanju dijaloga i onome što je šef ove delegacije nazvao neuspjehom Srbije u sprovođenju nekih obaveza. Prvo je delegacija Kosova tokom cijelog dana predstavljala svoju analizu timu specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, dok je u srijedu učestvovao na sastanku sa delegacijom Srbije, uz posredovanje EU.

Po završetku ovih sastanaka, kao što se to ranije događalo tokom više od deset godina procesa dijaloga, na razne načine prezentovano je šta se dogodilo na sastanku i optužili su drugu stranu za nepoštovanje obaveza.

„Podneli smo te primjedbe na sporazume vezano sa koracima Srbije do sada, na primjer na sporazum o integrisanom upravljanju granicom, priznavanjem diploma, slobodom kretanja, zatim sporazum sa fusnotom, jer smo vidjeli da srpska strana nije ispunila svoje obaveze“, rekao je Bislimi, koji je takođe najavio da je u ovim diskusijama do sada napravljena retrospektiva dijaloga.

Šef srpske delegacije Petar Petković ponovio je optužbe koje Srbija već iznosi na svakom sastanku o neuspehu Kosova da uspostavi Asocijaciju ili, kako je on naziva, „Zajednicu srpskih opština“.

„Rekli smo im da je Asocijacija uslov nad uslovima ako želimo da idemo napred. Asocijacija znači ostvarivanje svih prava građana Srbije, jer su brojni incidenti samo dokaz koliko je neophodno njegovo formiranje“, rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, „srpska strana je ispunila gotovo sve sporazume u okviru dijaloga i da su se žalbe delegacije Kosova uglavnom odnosile na tehnička pitanja njihove primjene“.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, u postu na društvenim mrežama, svom već preferiranom načinu komunikacije, napisao je da su sastanci bili sadržajni.

„Opsežne diskusije o elementima dijaloga, prošlim sporazumima, aktuelnim pitanjima i sljedećim koracima ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Lajčak u postu na društvenoj mreži Tvitter.

Ovi sastanci bili su i priprema za sastanak na visokom nivou između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji bi trebalo da se održi prije 25. jula. Ali prije ovog sastanka, pregovarački timovi će sljedeće nedjelje imati još jedan sastanak putem video veze.

Piše: Augustin Palokaj
Izvor: Koha / Kossev