Nespremnost Prištine i Beograda

Politikolog Bekim Çollaku izjavio je da se u Briselu odvija "reciklaža tehničkih razgovora", zbog nespremnosti Beograda i Prištine da postignu konačni sporazum u dijalogu, prenosi Ekonomija onlajn.

Çollaku je, komentarišući jučerašnje izjave specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je rekao da u "dijalogu ništa nije tehničko, već političko", istakao da vlada Albina Kurtija nije spremna za produktivne pregovore.

"Za EU je primarno održavanje procesa dijaloga i njegov kontinuitet. S druge strane, Vlada Republike Kosovo nije spremna za suštinske pregovore i njen primarni cilj je da održi trenutni status kvo", rekao je Çollaku.

Govoreći o temama, o kojima će se razgovarati u nastavku dijaloga Çollaku je rekao da će teme biti iste i da je Zajednica srpskih opština neizbježna tema.

"To znači da je diskusija o Zajednici neizbežna tema tokom ove runde pregovora u Briselu. Nisam optimista da će u ovoj fazi dijaloga biti postignut značajan napredak po bilo kom određenom pitanju", rekao je Çollaku.

Naglasio je da se mogućnost postizanja konačnog sporazuma, koji bi trebao da rezultira uzajamnim priznanjem, čini veoma dalekim u ovoj fazi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online