Berlinski proces

Spoljnopolitički analitičar Arbnor Sadiku izjavio je da je njemačka kancelarka Anglea Merkel pred posljednji sastanak sa liderima Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa poruku da treba učiniti sve što je moguće da nova generacija na Balkanu živi u miru uputila prije svega radi normalizacije odnosa Srbije i Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Sadiku smatra da se od Srbije takođe traži da ne ulazi u otvoreni sukob sa Bosnom i Hercegovinom.

„Od Kosova se traži da rehabilituje ili normalizuje odnose posebno sa Srbijom, ali se od  Srbije traži da normalizuje odnose sa drugim zemljama u regionu, posebno da ne ulazi u otvoren sukob sa Bosnom i Hercegovinom zbog pitanja bh. entiteta RS. Tu je takođe pitanje priznavanja Kosova kao države u Savjetu Evrope i Ujedinjenim nacijama. Svakako da ovo pitanje može da doprinese destabilizaciji Zapadnog Balkana, ali je Kosovo ovdje u prednosti jer ga sada prihvata više od 100 nezavisnih demokratskih država u svetu. S druge strane za Bosnu i Hercegovinu je to problematično, jer je poznato da RS neprestano nastoji da proglasi nezavisnost, a postoji i dio koji naseljavaju Hrvati koji namjeravaju da se pridruže Hrvatskoj", rekao je Sadiku.

Sadiku kaže da je cilj virtuelne konferencije balkanskih lidera veća saradnja i međusobna razmjena.

„Berlinski proces ima za cilj da poveća komunikaciju između zemalja regiona o razmjeni dobara, ideja, ljudi i slobodnom kretanju. Građani Zapadnog Balkana treba da se međusobno upoznaju prije članstva u Evropskoj uniji ovih zemalja“, dodao je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online