Pružanje boljih usluga

Državni zdravstveni inspektori Albanije i Kosova kontrolišu domove zdravlja koji pružaju usluge u turističkim oblastima u Albaniji, a zajednička aktivnost koja se po prvi put dešava ima za cilj da obezbjedi što bolje uslove za pružanje medicinskih uslova građanima obe zemlje tokom turističke sezone, prenosi Lajmi.

Glavni inspektor Kosova Shaban Osmanaj rekao je da zajednička akcija dvije zdravstvene inspekcije označava podizanje na viši nivo saradnje započete poslije postizanja zajedničkog sporazuma, potpisanog prije pet godina.

Osmanaj kaže da inspektori sprovode konkretne akcije u turističkim oblastima kako bi vidjeli stranje u zdravstvenim ustanovama.

„Svrha zajedničkih inspekcija je da se vidi i razmjene informacije oko toga kako se pružaju usluge, pod kojim uslovima. Ove godine smo zajedno sa albanskim kolegama predstavili ovaj projekat za zdravu turističku sezonu“, rekao je Osmanaj.

Glavni inspektor državne zdravstvene službe u Albaniji Vjolca Braho ističe da su oba inspektorata nosila veliki teret odgovornosti u upravljanju situacijom sa koronavirusom.

„Imamo teško iskustvo kroz koje su prošli Albanija, Kosovo i čitav svijet. Mi smo institucija koja je sprovela sve protokole odobrene za pandemiju koronavirusa od strane Ministarstva zdravlja i normativne akte albanske vlade za sve entitete koji pružaju usluge u Albaniji. Sad smo u periodu kada su pojedini protokoli ublaženi, ali pažnja dva inspektorata mora biti stabilna, posebno sa novim varijantama koronavirusa“, rekla je Braho.

Ona dodaje da su se ove godine otvorili novi domovi zdravlja u turističkim oblastima koji će biti u pripravnosti za pružanje medicinske pomoći.

„Za turističku sezonu, Ministarstvo zdravlja otvorilo je ove godine 29 novih domova zdravlja uz obalu kako bi bili što bliže turistima koji dođu na odmor. Pored postojećih centara, ovo povećanje će omogućiti i zdraviju i sigurniju sezonu za sve turiste koji će doći u Albaniju“, rekla je Braho.

Ministarstvo zdravlja na Kosovu, inače, potvrdilo je prve slučajeve „Delta“ varijante koronavirusa.

Procjene su da je u prvih pet mjeseci ove godine, više od pola miliona turista ušlo sa Kosova u Albaniju, a prema podacima Albanskog instituta za statistiku, samo tokom maja, taj broj je bio oko 144.000, što je gotovo dvostruko više nego u istom periodu 2019. godine, prije situacije sa pandemijom.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net