Posljednji sastanak

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak će posljednji put razgovarati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, prenosi Ekonomija onlajn.

Prva konferencija održana je 2014. godine i smatrana je jednom od najvažnijih inicijativa njemačke kancelarke u spoljnoj politici. Proces evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana zbog mnogih blokada i rezervi zemalja EU prema proširenju je zapao u krizu, a region je morao da bude zadržan na evropskom putu uprkos otporu nekih država članica. Od 2014. godine svake godine se održavaju konferencije na kojima su predstavnici šest zemalja zapadnog Balkana, Evropska komisija i predstavnici nekoliko država članica.

Nakon sedam godina može se reći da nije postignut značajan napredak, pa se ne očekuje ni da ova konferencija donese opipljive rezultate. Ponovno će biti naglašena evropska perspektiva Zapadnog Balkana i potvrditi nastavak Berlinskog procesa. Stručnjaci kažu da na Balkanu proces evrointegracija nema dobru perspektivu, a mnogi smatraju da je to samo prilika da se regionalni lideri sastanu sa liderima Evropske unije.

Ipak, opipljiv rezultat u svakodnevnom životu građana je ukidanje rominga od 1. jula a procjenjuje se da se transportna i energetska infrastruktura proširila u posljednjih sedam godina i da je povezana sa koridorima EU. Takođe, stvaranje Regionalne kancelarije za mlade je doprinelo spajanju mladih u regionu i razvoju koji je orijentisan ka budućnosti.

Međutim, još uvijek nema rezultata u pogledu zajedničkog regionalnog tržišta koje ima za cilj slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. Prije godinu dana u Sofiji je održana konferencija o tom procesu, a kancelarka Merkel pozvala je na pomirenje između Bugarske i Sjeverne Makedonije, što se nije dogodilo. Očekuje se da će poruka o pomirenju na sastanku u ponedjeljak biti poslata Srbiji i Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online