MEĐUNARODNA AKCIJA

U Albaniji su uhapšeni tužilac iz Valone Maksim Sota, šef Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima u Direkciji policije Ilirijan Bala, bivši policajac Festim Lelaj i direktor Biroa rada Samirim Kurti

Dvije mafijaške porodice iz Kavaje i Valone upravljale su međunarodnim švercom marihuane, koja je iz Albanije završavala u Italiji i Španiji, a djelovali su i na teritoriji Crne Gore.

Policija Albanije saopćila je da je akcijom “Duh” prekinut međunarodni lanac krijumčarenja droge koji je djelovao u toj državi, Crnoj Gori, Italiji i Albaniji.

Uhapšeni i tjelohranitelji ministra

U Albaniji su uhapšeni tužilac iz Valone Maksim Sota, šef Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima u Direkciji policije Ilirian Bala, bivši policajac Festim Lelaj i direktor Biroa rada Samirim Kurti. Sota i Bala su u kućnom pritvoru, kao i Luan Zuluftari i Artur Krasniqi.

Uhapšena su i dvojica tjelohranitelja koji su radili za bivšeg albanskog ministra unutrašnjih poslova.

Iz crnogorske policije jučer se nisu oglašavali povodom te akcije, niti objasnili ima li sa tim veze nedavna posjeta prvog policajca Zorana Brđanina direktoru policije Albanije Ardi Veliu.

“Vašington post” prenio je jučer da je u toj akciji uhapšeno 38 albanskih državljana, uključujući tužioca, šefa vladinog odjeljenja i tri viša policajca.

Sumnjiče ih za trgovinu drogom, korupciju, zloupotrebu i pranje novca.

Iz albanskog Sektora za borbu korupcije i organizovanog kriminala (SPAK) saopćili su da je tu dvogodišnju istragu predvodila Italija.

- Pokazalo se da su osumnjičeni koji su djelovali u Albaniji, Italiji, Crnoj Gori i Španiji bili dio četiri međunarodne kriminalne grupe, uglavnom uključene u trgovinu drogom – saopćeno je.

Šef SPAK-a Arben Kraja rekao je juče tamošnjim medijima da su tužioc i policajci duže od godinu pod istragom. Objasnio je da je otkriven čitav lanac - od proizvođača do trgovaca drogom u Italiji, a da je dokazana i umiješanost raznih javnih zvaničnika:

- To su tužioci, policajci, administratori lokalne samouprave - kazao je on.

Kraja je rekao da osumnjičeni imaju pokretnu i nepokretnu imovinu vrijednu nekoliko miliona eura, koja će biti oduzeta. Albanski mediji prenose da je tamošnja policija u istrazi sarađivala sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Tirani i Direkcijom za borbu protiv mafije u Bariju, a da je akcijom koordinirao Eurojust (Hag).

Nedozvoljeni tovar

Prema pisanju medija, državni službenici, koji su u nekim slučajevima bili i vlasnici droge, garantovali su da će nedozvoljeni tovar namijenjen italijanskoj regiji Apulija tamo sigurno stići kopnom ili morem.

Italijanski portal ansa.it objavio je da su hapšenja izvedena i u Crnoj Gori, a da je kriminalna grupa odgovorna za krijumčarenje ogromnih količina droge iz Albanije u Apuliju od 2014. do 2017. godine. Pojašnjavaju i da su istražitelji imali saradnike koji su otkucali tužioca, trojicu policajaca i ostale državne službenike.

Vašington post prenio je jučer da je u toj akciji uhapšeno 38 albanskih državljana, uključujući tužioca, šefa vladinog odjeljenja i tri viša policajca. Sumnjiče ih za trgovinu drogom, korupciju, zloupotrebu i pranje novca”...