Mišljenje eksperata

Preuzimanje predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom na šest mjeseci dobra je vijest za Zapadni Balkan uopšte, ali prema riječima stručnjaka za međunarodne odnose, ovo neće doneti drastične promjene po pitanju Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Direktor institut EPIK Demush Shasha smatra da bi Slovenija mogla da lobira za liberalizaciju viznog režima, ali sumnja da bi moglo doći do napretka po tom pitanju.

Prema riječima Shashe, slovenačka država biće usredsređena na pružanje bilo kakve podrške potrebne za dijalog između Kosova i Srbije.

“U smislu dijaloga, podrška Slovenije biće usredsređena na podršku i pružanje bilo kakve moguće pomoći visokim predstavnicima Borellu i Lajčaku za unapređenje dijaloga u ovih šest mjeseci, jer je u blizini Balkana“, rekao je Shasha.

Takođe, spoljnopolitički stručnjak Arbnor Sadiku kaže da je dobra vijest da Slovenija preuzme mjesto predsjedavajućeg, jer bolje poznaje prilike na Zapadnom Balkanu.

„To su dobre vijesti u smislu da je zemlja koja je bila bivša zemlja -Jugoslavija je sada zemlja koja je integrisana u EU i preuzima predsjedavanje EU, što znači da može da pomogne Kosovu da ubrza pregovore o liberalizaciji viznog režima i nastavi kosovsko-srpski dijalog“, rekao je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online