7. jula u Briselu

Tehnička runda dijaloga Beograda i Prištine biće održana 7. jula u Briselu i to bi trebalo da bude priprema za dijalog na visokom političkom novou koji se očekuje pretposljednje nedjelje jula.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da će održavanje drugog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu u mnogome zavisiti od toga šta će biti postignuto tokom razgovora na tehničkom novou.

”Kada će i da li će biti održan novi sastanka Vučića i Kurtija znaćemo nakon ekspertskih razgovora sljedeće nedjelje”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, naglasio je važnost dobre pripreme novog sastanka na najvišem nivou.

U briselskim diplomatskim krugovima ocjenjuje se da je šef diplomatije EU Josep Borellj, taj koji inistira na održavanju još jedne runde dijaloga na najvišem nivou prije početka ljetnjih odmora u EU istitucijima.

Istovremeno, Lajčak se zalaže za održavnje visokopolitičkog dijaloga samo u slučaju da ima osnova i naznaka da se razgovori mogu pomeriti sa mrtve tačke odnosno da se neće završiti kao prvi sastanak Vučića i Kurtija - potpunim odsustvom razumijevanja po bilo kom pitanju.

Portaprol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug, ponavlja da je Kosovo 2013. godine potpisalo sporazum o formiranju ZSO, a da ga je kasnije ratifikovao i Parlament Kosova.

”Tim činom Kosovo je preuzelo međunarornu obavezu da ispuni ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put primjene dogovorenog”, navodi Stano.

U Briselu podsjećaju da je ZSO ”važan element” sveobuhvatne normlizacije odnosa Beograda i Prištine i da zemlje članice očekuju od obe strane da primene sve dogovoreno do sada u dijalogu.

Izvor: Tanjug