Prespa forum u Ohridu

Premijer Albanije Edi Rama insistirao je danas na Prespa forumu u Ohridu na daljem razvoju projekta “malog Šengena”.

On je poručio da Zapadni Balkan ne mora da čeka na Evropsku uniju da bi imao slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, prenosi Kosova press.

„Zašto čekati na EU da bismo imali slobodno kretanje ljudi sa ličnim kartama, da imamo sistem jednog šaltera na granici i da ih otvorimo za naše narode? Podrazumijeva se da to možemo i sami. Moramo da nastavimo da se krećemo u ovom pravcu”, naveo je on, pojašnjavajući da nema preklapanja između članstva u EU i stvaranja ovog vida zajedničkog tržišta.

“Nazvali smo ga "mini Šengen" da bismo objasnili o čemu se radi. Ovo nije alternativa EU, već pokušaj da našim ljudima pružimo više, koristeći potencijal svih u regionu. Ne preispitujući ništa“, rekao je Rama.

Albanski premijer uporedio je put ka EU sa komadom Samuela Becketta u kojem se likovi dogovore da negde krenu, ali se poslije toga ne miču.

"To oslikava ono što se ovdje dešava. Ja više nemam neki osjećaj i vrlo sam ozbiljan. Više uopšte ne čekam da se to desi, niti osjećam ono što sam ranije osećao, čekajući da se to desi", rekao je Rama, dodajući da to da li ćemo biti ili ne EU “nije na nama”.

“Možemo i da uradimo mnogo stvari dok je u toku drugi čin Samuela Becketta. Možemo da sarađujemo u regionu, zajedno da se zalažemo i učinimo stvari boljim, da unapredimo našu ekonomiju", rekao je albanski premijer.

Kako je naveo, zajedničkim delovanjem lidera regiona može da se olakša život za sve građane koji u njemu žive.

Rama je naveo da u regionu postoje sukobi koje treba riješiti, kao što je, kako je rekao, sukob Srbije i Kosova, ali takvi sukobi ne bi, dodaje, trebalo druge da drže u nerazvijenosti.

"Možemo se saglasiti ili ne oko tog pitanja, ali dok pokušavamo da ga riješimo nešto možemo da uradimo zajednički. Možda će i taj problem biti manje teško riješiti", ocjenio je Rama.

Govoreći o Berlinskom procesu koji podrazumjeva saradnju u regionu, Rama je inicijatora tog procesa njemačku kancelarku Angelu Merkel nazvao "papom Evropske unije", a učesnike "vjernike koji vjeruju u religiju EU".

"Mi kao veliki vjernici u EU smo došli kod pape i našli se za istim stolom, ne da osporimo prošlost, nego da vidimo kako možemo da izgradimo zajedničku budućnost", rekao je Rama.

Zaključio je da nije ni isfrustriran, ni depresivan i da više nema potrebe da se zemlje regiona žale, moljakaju, već da treba da se razvijaju i rastu.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press