Zajednička izjava

Ministri spoljnih poslova Njemačke, Portugalije i Slovenije obavezali su se da će raditi na unapređenju procesa liberalizacije viznog režima za Kosovo, prenosi Koha.

U zajedničkoj izjavi, za koju Koha ditore ima ekskluzivno pravo da objavi na albanskom jeziku, ministri Haiko Mas, Augusto Santos Silva i Ange Logar naveli su da je „konačno došlo vrijeme da EU održi svoja obećanja“.

„Putovanje u EU takođe je postalo lakše za većinu građana Zapadnog Balkana. Kosovo je jedina zemlja u regionu bez liberalizacije viznog režima i mi smo posvećeni unapređenju tog procesa. Pored toga, građani i kompanije iz regiona takođe učestvuju u programima EU, poput Erasmus +, koji podržava razmenu studenata, ili Evropski program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća (COSME)“, naveli su ministri između ostalog.

Naglasili su zabrinutost u pogledu procesa proširenja EU, zbog neotvaranja pregovora o članstvu za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

„Proces proširenja i izgledi za članstvo u EU upravo su ono što pruža najbolji mogući okvir za prevazilaženje različitih stavova među svim partnerima na Zapadnom Balkanu. Stoga ćemo nastaviti da radimo naporno i zalagaćemo se za brzo prevazilaženje trenutne mrtve tačke, koja podriva kredibilitet EU i u suprotnosti je sa našim strateškim interesom za stabilnost na Zapadnom Balkanu“, navodi se u zajedničkoj izjavi evropskog tria - Njemačka, Portugalija i Slovenija.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore