Potpredsjednik Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je povodom tužbe koju je Ministarstvo pravde Kosova podnelo za povratak imovine u Rafailovićima, izjavio da je to sudski spor i da nema nikakve veze sa političkim odnosima Crne Gore i Kosova, prenosi Reporteri.

„To je slučaj za pravosuđe, mogu da kažem da u Crnoj Gori možda i na Kosovu imamo puno problema sa pravosudnim i tužilačkim sistemom, nije riječ samo o ovom slučaju, već o slučajevima koji decenijama ne dobijaju postojećim koji su bili su decenijama bez epiloga“, rekao je Abazović.

Dodao je da će se ovaj kao i ostali sudski predmeti završiti i istakao da je pravosudni sistem nezavisan.

„Taj služaj ne spada u nadležnost Vlade, nadam se da će se to završiti, budući da sudski sistem funkcioniše nezavisno, ali na ovaj slučaj treba izvršiti pozitivan pritisak, rekao je Abazović za „FronOnline“.

Ministarstvo pravde Kosova zatražilo je od suda u Kotoru da donese privremenu mjeru kojom se zabranjuje otuđenje imovine do okončanja predmeta na sudu.

U tužbi Kosovo tvrdi da je vlasnik i potražuje parcelu površine 4.555 metara kvadratnih, i uz tužbu prilaže dokaz – kupoprodajni ugovor zaključen 22. marta 1961. godine u Okružnom sudu u Kotoru.

Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, osporila je tužbu tražeći od suda da je odbaci.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri