Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da Srbija ne može da gradi politiku na genocidu i da se Kosovo i bh. entitet Republika Srpska ne mogu porediti.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da mu nije jasno kako kosovski Albanci imaju pravo na nezavisnost, a Republika Srpska nema, Izetbegović je rekao da Vučić veoma dobro zna odgovor na to pitanje, preneli su sarajevski mediji.

„Država Srbija je dokazala da nema pravo da vlada nad Kosovom. To su oni sami sebi uradili. Kosovo je bilo autonomna oblast, dok je Republika Srpska jedan od entiteta u BiH, zahvaljujući Ustavu koji sutra može da bude promenjen, a ne Dejtonskom mirovnom sporazumu. To dvoje se ne mogu porediti“, kazao je Izetbegović.

O odnosu Srbije prema BiH, Izetbegović je rekao da je poznato da je srpska strana predvođena Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem „od nesrba etnički očistila pola teritorije BiH“.

„Srbija je u BiH napravila logore, silovala i ubijala, porušila sve tragove postojanja dva druga naroda. Ista ta strana i režim je isto zlo napravilo i na Kosovu i u BiH. Nemaju historijskih, moralnih, niti pravnih činjenica na koje mogu da se pozovu i da izjednače prava Srba u BiH i prava Albanaca na Kosovu“, naveo je lider SDA.

On je rekao i da bi Srbija trebalo da doživi katarzu i da se konačno suoči sa onim što je uradila. Dodao je da Srbija treba da se izvini i BiH i Kosovu.

„Ja sam inženjer i kada gradimo kuću tražimo tvrdi teren. Nešto na čemu možete temeljiti kuću. Kada gradite politiku isto tako tražite čvrste argumente. Ovo na čemu oni ovih dana grade političke stavove je močvara i živo blato. To su genocid, ubistva, Srebrenica od koje bi trebalo da bježe i da ostave krivicu na pojedincima, a ne da je kače na režim i na kompletan srpski narod“, kazao je Izetbegović.

Izetbegović smatra da nema osnova za paralele između Kosava i bh. entiteta Republika Srpska koje je povukao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije.

- Neka Vučić pročita stručno mišljenje profesora ustavnog prava Kasima Trnke. Kosovo je bilo dio federalne Jugoslavije, a RS je samo entitet u sastavu Bosne i Hercegovine. Vrijeme da se u Srbiji suoče sa istinom, da se u BiH desio genocid, brutalno etničko čišćenje, srušene su sve džamije i katoličke crkve u RS-u. Isto zlo se desilo i na Kosovu. Brojne su masovne grobnice na Kosovu, ima ih i u okolini Beograda, kod Batajnice je pronađeno više od 900 leševa. U RS-u su bili konc-logori i zato nemaju moralnog, ljudskog i pravnog osnova da govore o odvajanju – poručio je Izetbegović.