NAŠ REGION U FOKUSU

Evropska unija mora nastojati direktno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pokušala poboljšati odnose, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Prema mom mišljenju, mi kao Evropska unija moramo tražiti direktan kontakt s Rusijom i ruskim predsjednikom", rekla je Merkel jutros u govoru u donjem domu parlamenta, Bundestagu.

Kancelarka je rekla da Evropska unija mora uspostaviti direktnu liniju komunikacije s predsjednikom Putinom kako bi se pozabavila mnogim ruskim "provokacijama" protiv bloka i njegovih interesa u Istočnoj Evropi.

Zanimljivo je da je Merkel, kao jedan od razloga neophodnosti razgovora s Putinom, spomenula i Zapadni Balkan. Navela je da je EU zbog svoje blizine i odgovornosti prema zemljama u istočnom susjedstvu i na Zapadnom Balkanu u obavezi da nađe primjeren odgovor na ruske aktivnosti.

"Ruske aktivnosti u Ukrajini, Bjelorusiji i u balkanskim državama direktno utječu na interese Evropske unije, zbog čega je neophodno da 27-člani blok odgovori jednim glasom", rekla je Merkel.

Prema njenim riječima, nije dovoljno da američki predsjednik razgovara s ruskim predsjednikom.

"To itekako pozdravljam, ali EU također mora stvoriti forume za dijalog", dodala je.

Prema izvorima koji su jučer kružili u Briselu, neke zemlje istočne Evrope zabrinute su zbog ideje Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o organizaciji sastanka s Putinom. Rusija je jedna od tema na dnevnom redu današnjeg sastanka čelnika EU.