Publicista

Publicista Veton Surroi govorio je na panelu koji je organizovao Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, a povod 30 godina od raspada Jugoslavije, prenosi Koha.

Politički i ekonomski stručnjaci iz regiona su na okruglom stolu razgovarali o dramatičnoj podjeli Jugoslavije i događajima od tada.

Panelisti su razmjenili mišljenja o tome zašto su integracija u EU i procesi ekonomskih dostignuća u regionu bili toliko frustrirajući u posljednjih 30 godina i kako se politike sada mogu mijenjati na lokalnom i nivou EU kako bi se postigla ekonomska stabilnost i prosperitet bivših republika Jugoslavije.

Panelu je prisustvovala i bivša potpredsjednica hrvatske vlade Vesna Pusić, profesor ekonomije na Univerzitetu u Ljubljani Mojmir Mrak, kao i istraživač i stručnjak za zapadni Balkan Vladimir Grigorov, a predsjedavao je Branimir Jovanović, balkanski stručnjak i ekonomista.

Mrak je rekao da se svijet mnogo promjenio u posljednjih 30 godina. Rekao je da mladi danas imaju mišljenje o bivšoj Jugoslaviji na osnovu onoga što im kažu stariji. Govorio je o prednostima koje su kompanije imale i kako su radnici u Jugoslaviji preduzeća smatrali svojim, a u to se vrijeme nije razmišljalo o privatizaciji.

Vesić je rekla da se mišljenja većine temelje i na brutalnim ratovima koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini, dijelu Hrvatske i na Kosovu. Kaže da su ti sukobi uticali na mišljenje ljudi.

Surroi je rekao da je 1981. postalo jasno da svi narodi u Jugoslaviji ne mogu biti jednaki.

"To je pokazalo ugnjetavanje Albanaca na Kosovu. Mentalitet nadmoći Srba. Srbija se i dalje vodi ovim pristupom koji je nasleđen od Slobodana Miloševića", smatra Surroi.

Upitan da li je Kosovo razlog raspada Jugoslavije, Surroi je rekao da je to bio vrhunac raspada.

Surroi tvrdi da je najveća promjena u posljednjih 20 godina to što se ljudi na Kosovu više ne plaše policije kada je vide na ulici. Ono što nedostaje, a što je Jugoslavija pružala je socijalistička država, koje više nema na Kosovu. Drugi problem je što još uvijek nema vizne liberalizacije.

"Kosovskom djetetu danas je teško objasniti kako smo mogli putovati s pasošem bivše socijalističke Jugoslavije širom Evrope", rekao je Surroi.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore