Tokom vojne vježbe

Ministarstvo odbrane Srbije reagiralo na optužbe koje je iznio bugarski novinar i pisac Grigor Lilov.

Ministarstvo odbrane Srbije saopćilo je kako se pad bugarskog aviona, tokom nedavne vojne vježbe u toj državi, ne može dovesti u vezu sa aktivnostima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije, prenosi agencija Beta.

"Povodom netačnih i zlonamernih tvrdnji i nagađanja koje je izneo bugarski novinar i pisac Grigor Lilov, a koje su preneli pojedini mediji, Ministarstvo odbrane obaveštava javnost da pripadnici (RV i PVO) Vojske Srbije na dan pada bugarskog aviona MiG-29 nisu izvodili dejstva raketnim jedinicama PVO, kao ni dejstva avijacije na poligonu ‘Šabla’ niti se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa padom bugarskog vojnog aviona MiG-29“, objavljeno je na internetskoj stranici Ministarstva.

Pitanje diskusije

Kako je navedeno, „pripadnici (RV i PVO) od dolaska na poligon ‘Šabla’ svoje aktivnosti realizovali su u skladu sa prethodno definisanim planovima koji su usaglašeni i odobreni od strane predstavnika oružanih snaga Republike Bugarske i Vojske Srbije“.

Lilov je, nakon pada bugarskoj aviona do kojeg je došlo 9. juna, napisao na svom Facebook profilu kako „vojne vježbe srpske vojske u Bugarskoj, na poligonu nedaleko od grada Šabla, i vjerovatnoća da je naš MiG mogla oboriti raketa S-125 Neva koju su lansirali Srbi trebale bi biti tema žustre političke diskusije, posebno uoči parlamentarnih izbora“.

„Ali, takve diskusije nije bilo. Sve stranke, mediji, komentatori šute“, prenijeli su mediji stav Lilova.