Bugarska blokada

Evropska unija je ponovo odlučila da ne otvori pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, a zbog blokade koju je Bugarska postavila Sjevernoj Makedoniji.

"Nije bilo moguće dogovoriti odobravanje pregovaračkog okvira sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nadamo se da ćemo to postići tokom predsjedavanja Slovenije", izjavila je portugalska državna sekretarka za evropska pitanja Ana Paula Zakarias nakon jučerašnjeg sastanka Savjeta za opšte poslove pri Savjetu Evrope u Luksemburgu, preneo je albanski portal "Egzit".

Bugarska je pozvala Sjevernu Makedoniju da preduzme izvesne korake koji se odnose na međusobna jezička i historijska pitanja, jer kako tvrdi zvanična Sofija, ne preduzimanjem ovih koraka, Sjeverna Makedonija krši Sporazum o dobrosusedstvu.

Blokadom Sjeverne Makedonije je, takođe, kažnjena Albanija, jer članice EU zahtjevaju da se dvije zemlje Zapadnog Balkana ne razdvajaju u procesu integracije.

U obrazloženju bugarskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da je Bugarska ponovo potvrdila svoj stav o evropskoj perspektivi Republike Sjeverne Makedonije.

"Bugarska nastavlja istraživačke konsultacije sa Skopljem u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusjedstvu. Tome pristupamo konstruktivno i u dobroj namjeri, ali očekujemo da Republika Sjeverna Makedonija u praksi počne da sprovodi obaveze preuzete na visokom nivou 17. juna 2021. godine u Sofiji, što će nam omogućiti da se krećemo u pozitivnom smjeru", rekao je zamjenik bugarskog ministra spoljnih poslova Rumen Aleksandrov koji je predstavljao Bugarsku na Savjetu za opšte poslove.

Pod time se, kako dodaje, podrazumjeva eksplicitno odricanje Republike Sjeverne Makedonije od teritorijalnih, manjinskih i historijskih pretenzija na Bugarsku, promjena natpisa na spomenicima koji podstiču mržnju prema Bugarskoj u Sjevernoj Makedoniji i aktiviranje procesa rehabilitacije žrtava jugoslovenskog komunizma.

"Bez obzira na naš bilateralni dijalog sa Republikom Sjevernom Makedonijom, Bugarska insistira da primjena susjedskog sporazuma od strane Republike Sjeverne Makedonije bude uključena među uslove u budućem pregovaračkom okviru za pristupanje Skoplja EU", navodi se u saopštenju Aleksandrova.

Bugarska je, takođe, pohvalila postignuća Albanije u procesu reformi i potvrdila svoju podršku usvajanju pregovaračkog okvira za tu zemlju.

Izvor: Tanjug