Pregovori ključni

Član Centra za analizu evropske politike u Vašingtonu Janusz Bugajski smatra da je za stabilnost Balkana potreban konačni sporazum između Srbije i Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Pregovore koji su nastavljeni prošle nedjelje u Briselu, Bugajski smatra ključnim za stabilnost u regionu.

On ukazuje i da je Washington Examiner, magazin osposobljen za politička pitanja, u analizi objavljenoj u američkim medijima pozvao na aktivniju ulogu SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine, kako bi se postigao konačni sporazum, bez koga bi, kako je naveo, balkanski region mogao da uđe u novi sukob.

"Bez sporazuma o uzajamnom priznavanju spor će pomjerati granice, ograničiti ekonomski razvoj i sprečiti integraciju u EU”, navodi Bugajski.

Prema njegovom mišljenju, da bi razgovori uspjeli, Bidenova administracija mora da igra aktivniju ulogu u procesu.

“Iako se EU u regionu smatra nepouzdanom, Sjedinjene Američke Države zadržavaju kredibilitet zbog svoje vodeće uloge u rješavanju prethodnih balkanskih sukoba”, naveo je on i podvukao ulogu Rusije u politici Srbije prema Kosovu, istovremeno naglašavajući potrebu za izbjegavanjem novog sukoba.

"Administracija Bidena potvrdila je da je uzajamno priznavanje Srbije i Kosova jedino održivo rješenje. Prihvatanje konačnih granica omogućiće ekonomski razvoj u obe države i sprečiće korumpirane regionalne intervencije Kremlja. Bez bilateralnog sporazuma, region bi mogao ponovo da uđe u sukob podstaknut srpskim i albanskim nacionalističkim ambicijama”, naveo je on.

Otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, kada su ga priznale SAD i sve članice EU, osim pet zemalja, kako primjećuje Bugajski, "srpska vlada je svoju spoljnu politiku posvetila blokiranju ulaska nove države u međunarodne institucije”.

"Ona je blisko sarađivala sa Rusijom Vladimira Putina u nastojanju da delegitimizuje državnost Kosova", naveo je Bugajski.

Takođe je spomenuo ideju ujedinjenja Kosova sa Albanijom, za koju smatra da bi mogla da se pokrene kao opcija, ali ocjenjuje i da bi takvi potezi neizbežno doveli do sukoba sa susjedima.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online