Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od poslanika vladajuće većine podršku rezoluciji pružili Demokrate, URA i Branka Bošnjak iz PzP-a.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Skupština Crne Gore je danas usvojila Rezoluciju sa sljedećim tačkama:

1. Najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici;

2. Potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti;

3. Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici;

4. Proglašava se 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice;

5. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore, kao punopravna članica NATO-a, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti;

6. Pozivaju se nadležne institucije na provođenje istraga i procesuiranje optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zličine i zločine protiv čovječnosti;

7. Izražavamo suosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice. Pozivaju se sve susjedne države da nastavljaju osigravati pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Također, prihvaćen je amandman da Skupština Crne Gore ne kvalifikuje nijedan narod, ni srpski, ni hrvatski ni bošnjački kao genocidni, već je odgovornost isključivo individualna.