ZBOG OVOGA IH NE MOŽE OPRATI STOTINU VODA

Današnja priča vodi vas u 2002. godinu, u vrijeme kada je u Batajnici kraj Beograda otkrivena masovna grobnica s tijelima likvidiranih Albanaca s Kosova.

Naime, tokom 2001. i 2002. godine, na tom području otkriveno je pet masovnih grobnica. Među ličnim predmetima koji su pronađeni ekshumacijom posmrtnih ostataka, istražitelji su pronašli i dvije cucle, nekoliko grickalica za nokte i otvarača za flaše, olovke, brojanice, klikere i jedan pismeni zadatak iz historije.

Citiramo dijelove izvještaja Međunarodne komisije za nestale osobe o ekshumaciji grobnica u Batajnici:
 
- Mesto na kojem ne pronađena masovna grobnica sa kostima kosovskih Albanaca, mart 2016.

"Ukupno 13 slojeva posmrtnih ostataka koji sadrže najmanje 287 osoba identifikovani su i zabilježeni u ovoj grobnici. Nije primijećeno da je iko od njih nosio vojničku uniformu. Arheološki tim, također, nije uočio niti zabilježio ni poveze za oči ni poveze za ruke. Međutim, nekoliko tijela je imalo male kartice sa brojevima u plastičnom omotu prikačene za kragnu odijela. (…)

Pronađeni su dokazi da je veliki utovarivač sa točkovima korišten pri pravljenju grobnice; ovi dokazi uključuju otiske koje su ostavili zubi velike kašike utovarivača. Također je iz grobnice izvađena velika strana kamiona. (...)
 
Dokazi o intenzivnom spaljivanju unutar grobnice u nekom periodu nakon što su tijela odložena primjećeni su na svim otkrivenim površinama zidova grobnice i donekle na osnovi grobnice ili na 'ulaznoj rampi'."

Osim Batajnice, do danas su u Srbiji pronađene još tri lokacije sa masovnim grobnicama Albanaca – u Petrovom Selu, jezeru Perućac i kamenolomu Rudnica – a žrtve s Kosova nisu dobile nikakvo obilježje.