Direktor IFIMES-a

Nije slučajnost da se prisustvo američkog predsjednika Josepha Bidena u Briselu poklopilo sa prvim sastankom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, budući da je Kosovo globalno pitanje, ocjenio je za RIA Novosti direktor Međunarodnog instituta IFIMES Zijad Bećirović.

„Kroz dijalog Beograda i Prištine vrši se konfrontacija svjetskih sila, gdje svaka lokalna strana ima svoju spoljašnju podršku. U kontekstu predsjedničkog samita SAD Josepha Bidena i predsjednika Rusije Vladimira Putina susret Vučića i Kurtija nije manje važan za Balkan, od pitanja Kosova i završetka dijaloga potpisivanjem sveobuhvatanog sporazuma o normalizaciji odnosa koje naš region drži u neizvesnosti", rekao je Bećirović.

Istakao je da kada su u pitanju važni međunarodni događaji, datumi nisu slučajni.

„Održan je samit NATO rukovodstva, američki predsjednik se sastao sa rukovodstvom EU i pregovori delegacija Beograda i Prištine. Naravno da su svi povezani jer Kosovo je pitanje o kojem aktivno razgovaraju SAD i Rusija u UN. To može biti predmet razgovora i u kontekstu rješavanja drugih pitanja. U ovom slučaju Ruska Federacija je zainteresovana za priznavanje statusa Krima od strane onog dijela međunarodne zajednice koji ga ne smatra ruskom teritorijoma“, istakao je Bećirović.

Primjetio je da su upravo zbog aktivnog učešća globalnih snaga pokušaji vlasti neuspješni.

Vezano za pokušaj Prištine da preformatiše i započne novi dijalog sa zvaničnim Beogradom po principu „ravnopravnosti strana“ i odbijanje kosovskih vlasti da ispune postignute sporazume, Bećirović kaže da Beograd i Priština ne odlučuju o toku dijaloga.

"Postoji politički konsenzus između ključnih svjetskih igrača, kosovsko pitanje je prebačeno sa UN na nivo EU. Prema tome, ni jedno ni drugo, Kosovo i Srbija ne mogu odrediti kako će se voditi dijalog, pošto su o tome već odlučile globalne sile. U slučaju sveobuhvatne odluke o normalizacija odnosa zvaničnog Beograda i Prištine, presudna ulogu će ponovo imati svjetski moćnici“, rekao je Bećirović.

Izvor: RIA Novosti