Istraživač Balkanskog foruma

Istraživač Balkanskog foruma Samir Beharić rekao je da je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak dao arogantan odgovor na pitanje da li balkanske zemlje treba da vjeruju EU nakon neuspjeha u viznoj liberalizaciji za Kosovo, prenosi Koha.

"Ako nemate povjerenja u EU, idite negdje drugde“, rekao je Lajčak na formu koji se održava u Bratislavi, upitan da li Sjeverna Makedonija treba da vjeruje EU kada su u pitanju pregovori o pristupanju, s obzirom na neuspjeh u liberalizaciji viza za Kosovo.

Lajčak je rekao da je "sada postao trend da se kritikuje EU zbog liberalizacije viznog režima, ali kosovski lideri moraju da se pomire da postoje zemlje koje blokiraju taj pokret", rekao je Lajčak i dodao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume.

Kosovo je nekoliko godina čekalo na liberalizaciju viznog režima, međutim, neke zemlje u EU su skeptične prema tom procesu, podsetio je Beharić.

"Pitao sam Lajčaka zašto bi zemlje Zapadnog Balkana vjerovale EU, budući da EU nije odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo i pristupne pregovore za Sjevernu Makedoniju? Njegov odgovor je bio odvratan", napisao je Beharić na Twitteru.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani kritikovao je EU, rekavši da se balkanske zemlje uvijek suočavaju sa pozivom "ako ovo ispunite, mi ćemo se pridržavati obaveza", ali da u stvarnosti "EU ne ispunjava svoje obaveze".

On je podsjetio na pitanje promjene imena države, ali naglasio je da EU nije ispunila preuzete obaveze.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore