Izrazili uvjerenost

Poslije posjete američkog predsjednika Josepha Bidena Briselu i njegovog učešća na samitu NATO i samitu sa EU, evropske diplomate uvjerene su da će se saradnja i koordinacija sa SAD povećati i u operacijama na Zapadnom Balkanu, prenosi RTK2.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, o zajedničkom djelovanju u regionu razgovarano je na nekoliko nivoa tokom boravka američke predsjedničke delegacije u Briselu početkom ove nedjelje.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj na samitu EU-SAD takođe se pominje ova saradnja.

"Cilj nam je da ojačamo naš zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući kroz dijalog između Beograda i Prištine, koji podržava EU, radi normalizacije odnosa između njih, i podržavanjem ključnih reformi integracije u EU", navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borell nazvao je važnom činjenicu da se prvi sastanak premijera Kosova Albina Kurtija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem održao istog dana kao i sastanak lidera EU sa američkim predsjednikom Josephom Bidenom.

Evropske diplomate kažu da se od kada je Biden preuzeo Bijelu kuću saradnja sa američkom administracijom značajno poboljšala u mnogim oblastima, uključujući Zapadni Balkan.

SAD su podržale dijalog između Kosova i Srbije u Briselu, prepoznajući ulogu EU kao glavnog posrednika u ovom procesu, ali takođe, nude aktivnu američku pomoć u postizanju sporazuma za potpunu normalizaciju odnosa. Prema navodima SAD, rješenje bi trebalo da bude uzajamno priznavanje.

Isto su rekli i neki lideri glavnih država EU, ali se EU uzdržala od izričitog pominjanja priznanja, jer pet država članica nije priznalo nezavisnost Kosova.

Izvor: Kosovo Online/RTK2