Popuštanje mjera

Od 16. juna se ukida ograničenje rada ugostiteljskih objekata, ali i dalje goste mogu primati samo u otvorenim dijelovima.

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je da od srijede ukine „policijski sat“ i ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, te da ponovo dozvoli održavanje događaja na otvorenom, prenosi agencija Beta.

Zabrana kretanja građanima tokom noći uvedena je 10. marta kako bi se spriječilo okupljanje mladih poslije zatvaranja kafića i širenje korona virusa, nekoliko puta je skraćivana i od 13. maja počinje u ponoć i traje do 04:00.

Kako se navodi u saopćenju sa 79. sjednice Vlade Zorana Zaeva, od 16. juna se ukida ograničenje rada ugostiteljskih objekata (koje je kao jedna od anticovid mjera do sada bilo do 23:30), ali i dalje goste mogu primati samo u otvorenim dijelovima.

Na preporuku Komisije za zarazne bolesti ukida se i ograničenje radnog vremena i restorana i kafea u hotelima, kao i kasina i kladionica, a kasinima i automat klubovima se dozvoljava da služe pića u unutrašnjosti objekta.

Ukinuto ograničenje broja gostiju na svadbama

Vlada je dozvolila i održavanje događaja na otvorenom sa 50 posto popunjenosti kapaciteta prostora, ali i ograničenjem do najviše 1.000 posjetilaca.

Ukida se ograničenje do 100 gostiju na svadbama, proslavama i veseljima na otvorenom prostoru-ljetnim terasama, uz ograničavane maksimalnog kapaciteta do 50 posto tog mjesta.

Na sjednici Vlade donijet je i zaključak o prestanku važenja obaveze ugostiteljskog objekta da registruje proslavu koju organizira i da je prijavljuje Ugostiteljskoj komori koja vodi registar svadbi, proslava i drugih veselja.

U skladu za odlukama Vlade preporučeno je da se donese novi protokol za organizovanje svadbi, proslava i veselja.