Visoki predstavnik EU za spoljne poslove

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Joseph Borell neposredno prije sastanka Beograda i Prištine u Briselu, rekao je da zna da dijalog nije lak, ali da je neophodan za budućnost dvije zemlje, prenosi Koha.

Borell je pozvao obe strane da nastave dijalog bez odlaganja i da se usredsrede na rezultate uprkos svim poteškoćama i izrazio zadovoljstvo što se razgovori u dijalogu odvijaju u isto vrijeme kada se dešavaju susreti EU sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

„Danas ćemo zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom organizovati novi sastanak na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine. Srećan sam što se to dešava u isto vrijeme kada se EU sastaje sa američkim predsjednikom Josephom Bidenom. Zadovoljstvo je čekati u Briselu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija. Podstičem obe strane da nastave dijalog bez odlaganja i da se usredsrede na rezultate uprkos svim poteškoćama. Dijalog neće biti lak, ali proces je neophodan za ljude na Kosovu i u Srbiji", rekao je Borell na konferenciji prije sastanka.

Po njegovim riječima, dijalog i njegov ishod je put ka evropskoj budućnosti od presudne važnosti za stabilnost regiona.

„Dijalog je  doneo važne rezultate za narode. EU i ja smo zainteresovani za brzi napredak i ostavljanje prošlosti iza sebe, postizanje sveobuhvatnog konačnog sporazuma i evropsku budućnost. To je novi zamah u EU za zapadni Balkan i moramo ga iskoristiti i prava prilika za čitav region. Ne samo za Kosovo i Srbiju, jer je sporazum između njih u interesu sveukupne regionalne stabilnosti," dodao je Borell.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore