Postoje "velike šanse" da će specijalni izaslanik SAD za Balkan Mathew Palmer biti smijenjen sa te funkcije krajem ljeta, saznaje Danas nezvanično od diplomatskog izvora u Vašingtonu.

Sagovornik Danasa objašnjava da se prognozira i sve učestalije govori da Palmer, jedan od šestorice zamjenika pomoćnika državnog sekretara u takozvanom "evropskom birou" State departmenta neće ostati na takvoj poziciji "onda kada Senat bude potvrdio imenovanje Karen Donfried", za pomoćnicu državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Donfrid je u aprilu nominovana za to mjesto.

Prema saznanjima lista, ne očekuje se ni da će se Molly Montgomery, takođe zamjenica pomoćnika državnog sekretara u istom odjeljenju State departmenta, još dugo zadržati na tom položaju, na koji je inače izabrana početkom ove godine.

"Prema tradiciji, novi pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju dovodi svoj novi tim zamjenika, tako da očekujemo da ćemo videti potpuno nova lica, i smatra se da će se to desiti do kraja ljeta. Za sada, na Mathewa Palmera, koga ovdke oslavljanju nadimkom Met, i dalje gledamo kao na momka za Balkan, ali pitanje je koliko ćemo ga još dugo vidjeti na takvom zadatku", objašnjava izvor iz Vašingtona.

Kako Danas saznaje, sve dok predsjednik Amerike Joseph Biden nije krenuo na svoj aktuelni put u Evropu, bavljenje mnogim spoljnopolitičkim pitanjima "bilo je u sjenci pandemije, ekonomije, kao i imigracije na južnoj granici SAD".

"Može se reći da tek sada na mnogo načina počinjemo da sagledavamo opipljive detalje pravca u kojem Biden vodi spoljnu politiku", objašnjava izvor Danasa.

Tvrdi se, takođe, da ne postoje "neke veće zamjerke na poteze" Palmera. U tom kontekstu, objašnjava se da mu "niko ne može osporiti odlično znanje o Zapadnom Balkanu", ali da pojedini "doduše, ne tako brojni" tvrde da je ponekad "pomalo pristrasan", odnosno da "blago drži stranu srpskim vlastima" u pregovorima Beograda i Prištine, što se objašnjava činjenicom da je svojevremeno službovao u Beogradu i da je "srpski zet" (njegova supruga Danica je Beograda).

Palmera je na poziciju specijalnog izaslanika za ovaj region, podsjetimo, postavio Mike Pompeo, tadašnji državni sekretar SAD, krajem avgusta 2019. Od februara 2020. pa do novembarskih predsjedničkih izbora bio je u "drugom planu", jer je daleko istaknutiju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine imao Richard Grenell, koga je tadašnji predsjednik Amerike Donald Trump imenovao za svog specijalnog izaslanika za pomenuti dijalog.

Ipak, u posljednje vrijeme Palmer je ponovo vidljiv, i vodi "šatl diplomatiju" na liniji Beograd-Priština, u koordinaciji sa specijalnim predstavnikom EU za kosovsko pitanje Miroslavom Lajčakom, o čemu svjedoči i njihova nedavna "sinhronizovana" posjeta ovim gradovima.

Prema saznanjima Danasa, Molly Montgomery, koja se uglavnom bavi ekonomskim odnosima SAD sa “cijelom Evropom”, takođe pomaže Palmeru kada je riječ o pokušajima rješavanja kosovskog pitanja.

"Molly Montgomery ima određenog iskustva sa Zapadnim Balkanom i u prošlosti se veoma kritički odnosila prema Richardu Grenellu, naročito prema njegovim gledištima o mogućoj razmjeni teritorija između Srbije i Kosova. Ona se i ranije zalagala za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, a aktivno podržava i ideju proširenja EU, i izražavala je zabrinutost zbog rasta ruskog i kineskog uticaja na Balkanu. Moguće je da će se ona i dalje baviti dijalogom Beograda i Prištine, odnosno ekonomskim aspektom tog pitanja, i kada Donfried preuzme novu funkciju u State departmentu, ali se ne isključuje ni mogućnost da će biti smenjena", objašnjava vašingtonski diplomata.

Ko je Karen Donfried?


Karen Donfried je prema tvrdnjama našeg diplomatskog izvora u SAD poznata po svom "ogromnom poznavanju Njemačke".

Kako se tvrdi, ona govori njemački kao maternji jezik, studirala je u toj državi, "i bila je angažovana na rješavanju niza transatlanskih pitanja koja su se ticala SAD i Njemačke", pa se smatra da će biti dragocen član "tima" državnog sekretara SAD Antonya Blinkena, imajući u vidu činjenicu da su za vrijeme Trumpa transatlanski odnosi, uključujući "osovinu" Vašington-Berlin bili umnogome uzdrmani.

"Karen se dosta razlikuje od Grenella, i po dosadašnjem radu, i po diplomatskom stilu. Ona je odlučna ali daleko svedenija od njega", kaže sagovornik Danasa.

Karen Donfried će na novu funkciju doći sa mjesta predsednice njemačkog Maršalovog fonda, jednog od najuticajnijih tink-tenkova u Americi.

Izvor: Danas