Za Rusiju nema mjesta u dijalogu

Direktor Instituta za ljudska prava i mir Univerziteta Kolumbija David Phillips izjavio je da samo Sjedinjene Američke Države imaju moć da izvrše pritisak na Srbiju radi postizanja sporazuma sa Kosovom u daljem procesu dijaloga, prenosi Koha.

Phillips je na okruglom stolu koji je organizovao Demokratski savez Kosova na temu "Jačanje suvereniteta i nezavisnosti Kosova" rekao da dogovori postignuti u Briselu nisu u potpunosti implementirani i postavio pitanje kredibiliteta EU u daljem vođenju dijaloga Beograda i Prištine.

"Bilo je mnogo rasprava u Briselu, postignuto je preko 30 sporazuma, a ti sporazumi nisu u potpunosti sprovedeni. Imam nekoliko pitanja o kredibilitetu Evropske unije. Ako EU namerava da pomogne Kosovu, šta se dogodilo sa liberalizacijom viza? Samo Sjedinjene Države imaju moć da se založe za sporazum i pošalju jasnu poruku Beogradu da je bilo dosta“, rekao je Phillips.

Govoreći o mogućnosti uključivanja Rusije i Kine u proces dijaloga Beograda i Prištine, Phillips kaže da za Rusiju nema mjesta u dijalogu pošto ta država, kako navodi, ne poštuje mođunarodno pravo.

David Phillips isitiče i da u dijalogu treba otvoriti mnoga "emotivna pitanja“, prije svega ona koja se odnose na otkrivanje sudbine nestalih.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore