Saga o autoru famoznog “non-papera”, dokumenta koji navodno sadrži planove za promjenu granica na Balkanu, mogla biti konačno završena, nakon odluke Vlade Slovenije da skine oznaku tajnosti s jednog dokumenta.

Slovenski “24ur” objavio je, pozivajuće se na informacije iz Vlade Slovenije, da je slovenska Vlada odlučila skinuti oznaku tajnosti s dokumenta koji govori o mogućim načinima za uspjeh procesa ustavne reforme u Bosni i Hercegovini. Takav dokument postoji, a njegov je autor, prema tvrdnjama slovenske vlade, bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan. No, prema informacijama do kojih je došao “24ur”, to nije dokument koji govorio o promjeni granica na Balkanu.

Vijeće EU potvrdilo je prije nekoliko dana da postoji dokument vezan za navodni slovenski “non-paper” o promjeni granica na zapadnom Balkanu. Ali da nije objavljen jer bi moglo ugroziti međunarodne odnose. Međutim, slovenska vlada odlučila je skinuti oznaku tajnosti “s dokumenta br. Z-103-34 / 2010”.

“Posljednjih mjeseci u domaćim i stranim medijima vidjeli smo brojne informacije o takozvanom ‘non-paperu’ koji se pripisuje Republici Sloveniji. Vlada Republike Slovenije nije upoznata s takvim dokumentom, jer o tome nije raspravljala niti ga pripremala, niti je to učinilo neko ministarstvo ili vladino tijelo”, napisali su iz Vlade u sopćenju za javnost dodajući da “dokument br. Z-103-34 / 2010”, datira od 26. januara 2011, a govori o mogućim načinima za uspjeh procesa ustavne reforme Bosne i Hercegovine.

“Na temelju odluke Vlade Republike Slovenije, taj je dokument pripremio Milan Kučan u ulozi posebnog izvjestitelja za Bosnu i Hercegovinu. S obzirom na to da je sadržaj dokumenta javnosti poznat već nekoliko sedmica, nema potrebe za daljnji povjerljivi status ovog dokumenta”, zaključili su iz Vlade Slovenije.


Screenshot: Naslovnica 24ur.com

Međutim, u tom dokumentu se ne govori o promjeni granica na Balkanu poput onog koji je nedavno objavljen u medijima i koji je podigao veliku diplomatsku prašinu, piše “24ur”.

Novinari “24ur” pokušali su doći i do bivšeg predsjednika Kučana, ali on nije bio dostupan za razgovor.

Janša: To nije djelo Vlade Slovenije


Podsjećamo, nakon što je famozna mapa, čiji autor nikada nije otkriven, objavljena u medijima, slovenski premijer Janez Janša je u telefonskom razgovoru s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, jasno poručio da ne postoji nikakav “non-paper” koji bi mogao biti povezan sa slovenskom Vladom, a koji bi uključivao promjene granica na Balkanu.