Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izrazio je rezerve prema planu Kosova da tuži Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde za genocid, uz naglasak da konačna odluka o tome pripada političkoj eliti na Kosovu, a ne u Albaniji, prenosi Reporteri.

Rama je istakao da bi političke stranke trebale da se usredsrede na budućnost kako bi jednom zauvijek riješile probleme iz prošlosti.

"Prvo, ovo je vrlo složeno pitanje u pogledu pravnog sadržaja. Drugo, mislim i rekao sam to javno u razgovorima i kažem i vama, da se moramo usredsrediti na rješavanje ovog sukoba i na budućnost i moramo razmišljati više od toga koliko godina možemo nastaviti da gubimo nerješavanjem ovog sukoba. Bez rješenja nema pobjednika. Genocid je vrlo dobro definisana riječ u pravnoj arhitekturi čovječanstva i mislim da to ne bi bila inicijativa koja bi donela rezultate, koja bi pomogla miru i saradnji. Ipak, to je njihova nezavisna odluka, a ne moja ili Albanije“, rekao je Rama u intervjuu za "Euronews Srbija".

Upitan da li bi podržao tužbu u slučaju da Kosovo to zatraži od njega, Rama je predložio da kosovska strana, uprkos autonomnom pravu da odlučuje, prvo krene putem konsultacija sa svojim saveznicima i partnerima.

"Bili smo vrlo jasni, više puta. Albanski parlament usvojio je mnoge rezolucije u svojoj historiji i posljednje što je trebalo reći, i veoma je važno, jeste da ne živimo u svijetu u kojem smo sami. Dakle, imamo partnere i saveznike. Samo Kosovo je nova realnost koja je rezultat velikih napora unutar i van Kosova. Dakle, ovakva glavna ideja ili glavna odluka ne bi trebalo da se donose samo zato što neko tako misli, već bi ih trebalo provesti kroz jasan put konsultacija i saslušanja partnera i saveznika, a do danas nisam čuo da iko podržava ovu ideju", dodao je Rama.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, Rama smatra da je njegova budućnost u EU i da bi se to postiglo, stranke bi, kako kaže, trebale da sarađuju na prevazilaženju međusobnih razlika.

On je ponovio svoj stav da je “mini Šengen” najbolji primjer ove saradnje.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri