Poruka iz Tirane

Premijer Albin Kurti poručio je na jučerašnjem samitu šest zemalja Zapadnog Balkana u Tirani da “Evropska unija nije Evropa, jer u njenom sastavu nisu Albanija, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Srbija", prenosi Reporteri.

Kurti je istakao da na trenutni pristup regionalnoj saradnji “negativno utiču političke nesuglasice koje su kočile saradnju i pokrenule sumnje i neizvesnosti u pogledu budućnosti”.

“Da bismo riješili ove probleme, prvo moramo otvoreno da prepoznamo njihov izvor, bez dvosmislenosti i finoće. Odbijanje Srbije da prizna nezavisnost Kosova kontinuirana je prepreka regionalnoj saradnji. Kosovo ne može da se uključi u inicijative koje su skrojene da negiraju status Kosova kao suverene i nezavisne države; angažovaćemo se samo kao jednaki”, poručio je Kurti.

Prema njegovim riječima CEFTA sporazum nije bio pravedan prema Kosovu i on, kako kaže, u sadašnjem obliku, ne može pripremiti region za članstvo u EU.

“Da bismo išli napred, potreban nam je novi okvir za saradnju koji se zasniva na zajedničkim vrednostima i posvećenosti skupu osnovnih principa. Ovaj novi okvir bi se zvao Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope - ili SEFTA. Taj sporazum bi uključivao zemlje Zapadnog Balkana kao ravnopravne članice sa jednakim pravima, zasnovane na posebnom odnosu sa EU, slično sporazumu o Evropskom ekonomskom prostoru (EEA).Nakon uspostavljanja SEFTA-e, EU će, sporazumom sa SEFTA-om, proširiti četiri slobode EU - slobodno kretanje roba, usluga, lica i kapitala - na sve zemlje SEFTA”, naveo je Kurti.

Predsjednik vlada smatra da bi EU i Zapadni Balkan mogli da održe poseban samit 2024. i 2027. godine kako bi procjenili nivo spremnosti za punopravno članstvo u EU.

“Kosovo je zainteresovano za pridruživanje EU i doprinosi njenom kontinuiranom rastu. Pozdravljamo priliku da blisko sarađujemo sa svim našim regionalnim susjedima u olakšavanju našeg kolektivnog članstva u EU. Naš prijedlog je smeo, ali takvi su i snovi naših građana. Uvjereni smo da ćemo, ako zajedno koračamo tim putem, moći da se pozabavimo mnogim izazovima i postignemo zajednički cilj”, zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri