Nova runda dijaloga

Iz Evropske unije su konačno saopštili datum održavanja nove runde dijaloga u Briselu. Kurti i Vučić sastaće se 15. juna, potvrđeno je iz EU, a prenose beogradski mediji.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine održaće se u utorak 15. juna u Briselu, najavio je portparol EU Peter Stano, prenosi Tanjug.

"Sastanku će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i po prvi put novi premijer Kosova Albin Kurti", najavio je Stano.

Stano dodaje da će sastanku posredovati šef diplomatije EU Joseph Borell i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Dijalog se nastavlja, obaveze i proces ostaju isti


Stano naglašava da je u pitanju nastavak dijaloga koji je počeo 2011. godine i da sve postojeće obaveze i proces ostaju isti.

"Ovo će biti prvi sastanak dijaloga kome će prisustvovati novi premijer Kosova, Albin Kurti, i zato se očekuje da će predsjednik Vućić i premijer Kurti razgovarati o načinima kako nastaviti dijalog. To će biti glavna tačaka i osnovna namjera razgovora", rekao je Stano.

On napominje da ne postoji "stari i novi dijalog", već da je u pitanju proces koji traje pod pokroviteljtsvom EU i kroz koji se napreduje ka evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

"Dijalog traje od 2011. godine i nastavlja se sljedećim sastankom koji je u utorak. Tokom ovog procesa partneri za razgovore su se mijenjali, mijenjale su se vlade, ali obazveze i proces ostaju", naglasio je Stano.

Portparol EU je istakao da su sva pitanja koja su do sada bila razmatrana u dijalogu, ali i ona koja će tek biti na stolu, ključna za sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

"EU i zemlje članice, kao i SAD, očekujemo od obe strane da nastave svoju posvećenost angažmanu u dijalogu, da primjene sve postojeće sporazume, ali i da pokažu spemnost na kompromis, kako bi se stiglo do konačnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", zaključio je Stano.