Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore, rekla je Fata Orlović nakon početka izmještanja crkve iz njene avlije u Konjević Polju.

Fata Orlović, iz čije je avlije u subotu počelo izmještanje nelegalno izgrađene crkve, izjavila je kako je iscrpljena od višedecenijske borbe.

“Hvala Bogu, dočekasmo, hvala Bogu, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpio niko, pa ne mogu ni ja”, kazala je Fata Orlović, koja je narušenog zdravlja.

U kratkoj izjavi u svojoj kući u Konjević Polju, zahvalila je i novinarima na podršci.

‘Da sjednem rahat u avliju da popijem kahvu’

Dodala je da je vrijeme da konačno “sjedne rahat” u svoju avliju.

“Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek’ i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima”, kazala je Fata Orlović, prenosi Anadolija.

“Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest’ mi drago što je moja avlija oslobođena.”

Rano u subotu ujutro počelo je uklanjanje nelegalno sagrađene crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Borba Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, traje dva desetljeća.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasoburgu od 1. oktobra 2019. godine, kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve – odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

Imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala.