Poslovni plan

Grčka je spremna da izgradi plutajući terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandropolisu da bi kupila gas od Sjedinjenih Američkih Država, a zatim ga prodala zemljama u regionu, videći Kosovo kao ključnog kupca elektrane na gas, piše Lajmi.

Kosovske vlasti očekuju da će poslovni plan za gas dovesti do toga da Atina podigne trenutni status bilateralnih odnosa sa Kosovom.

Zapadni izvori uključeni u projekat LNG u Grčkoj i tekući razgovori sa kosovskim vlastima o elektrani na gas, naveli su novinskoj agenciji dtt-net.com da možda postoji veza između gasnog projekta i grčkih odnosa sa Kosovom, što bi moglo dovesti do promjene grčkog stava i priznanja Kosova u budućnosti.

„Da, definitivno“, rekao je danas agenciji izvor koji je želeo da ostane anoniman na pitanje da li se očekuje da projekat LNG u Grčkoj i njegova upotreba za termoelektranu na gas na Kosovu ojačaju odnose između Kosova i Grčke, što dovodi do priznavanja državnosti Kosova.

Grčka je jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo. Ostale četiri su Kipar, Slovačka, Rumunija i Španija.

Da su odnosi između Prištine i Atine u novom zamahu, rekao je i grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas tokom sastanka koji je imao sa kosovskom kolegicom Donikom Gërvallom-Schwarz u Prištini.

Donika Gërvalla-Schwarz je rekla novinarima da je sastanak rezultirao dogovorom da se "unapredi" status kancelarije Kosova u Atini da iz „statusa ekonomske kancelarije u pređe u status kancelarije od interesa" ne samo po ekonomskim pitanjima već i političkim.

Gervala je izjavila da bI priznanje nezavisnosti Kosova od svih 27 država članica EU, uključujući Grčku, doprinelo trajnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Dendijas je takođe pojasnio da očekuje da Grčka i Kosovo uđu u novu fazu odnosa, gdje će centar biti energetski sektor.

„Moja posjeta podvlači našu posvećenost daljem unapređivanju odnosa sa Kosovom. Želimo da proširimo ekonomske odnose, trgovinske odnose i zato me prati zamenik ministra Costas Fragogianis, koji je zadužen za međunarodne ekonomske i trgovinske odnose. Zamolio sam Kostasa da zakaže sastanke u oblasti energetike“, rekao je Dendijas, prenosi Zeri.info.

Ali, američki LNG kroz Grčku, a zatim i Kosovo, kako je planirano, nije jedini gas od kojeg Kosovo može imati koristi za gasnu centralu i za gasifikaciju.

Dendijas je rekao da bi ceo region trebalo da bude povezan sa cjevovodom EU sa gasom iz Azerbejdžana.

"Povećavanjem energetske sigurnosti i diverzifikacijom izvora energije, vjerujemo da bi ceo Zapadni Balkan trebalo da bude povezan sa Transjadranskim cevovodom gasnim interkonektorima. Takođe možemo pružiti tehničko znanje za smanjenje zavisnosti od lignita i proširenje upotrebe obnovljivih izvora energije", rekao je Dendijas, imajući na umu fabriku lignita na Kosovu.

Prema zapadnom izvoru, kosovske vlasti razmatraju mogućnost upotrebe američkog LNG za elektranu u blizini Prištine sa oko 200 megavata kao dio strategije za energetsku tranziciju i energetsku diverzifikaciju.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net