Idejni projekat

Ministartsvo za infrastrukturu, na čijem je čelu Liburn Aliu, potvrdilo je da će Kosovo izgraditi autoput dužine 28 km od sela Besi do Merdara, prelaza sa Srbijom, prenosi Reporteri.

Iz ovog ministarstva su istakli da je ovaj projekat, čija je vrijednost preko 200 miliona eura, povezan sa realizacijom autoputa Durs-Morina-Priština-Merdare-Niš, koji je dio osnovne transportne mreže u okviru Trans-Evropske transportne mreže.

"Nakon završetka Studije izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu, za segment autoputa Besi - Merdare, završen je idejni projekat dizajniran prema TEM standardima, sa projektnom brzinom od 120 km na čas, u dužini od 28,6 kilometara“, kaže se u odgovoru Ministarstva infrastrukture za Front onlajn.

Sjedinjene Američke Države su takođe obećale ulaganje u ovaj autoput, jer je to bilo uključeno u jednu od 16 tačaka sporazuma potpisanog 4. septembra u Vašingtonu, za šta su se složile Kosovo i Srbija.

Planirano je da ga finansira DFC, američka banka koja sarađuje sa privatnim sektorom kako bi finansirala rješenja za najkritičnije izazove sa kojima se suočava svijet u razvoju.

Ministarstvo za infrastrukturu saopštilo je da je prijava za finansiranje autoputeva podneta u okviru VBIF-a, regionalne strukture koja podržava proširenje EU i društveno-ekonomski razvoj u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Spomenuli su saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama oko ovog projekta, ali bez objavljivanja imena.

"S obzirom na to da je ovo prioritetni projekat za 2021. godinu, podneta je prijava za finansiranje u okviru VBIF-a, planirano je da se u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama postave rokovi za početak primjene i finansiranja ovog projekta“, poručuju iz Ministarstva infarstrukture.

Izgradnju ovog djela autoputa od 28 km Vlada je uključila u svoj vladin program 2021 - 2025.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri