Specijalni izaslanik EU za dijalog

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je određen datum za sastanak novog premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da će ga šef diplomatije EU Joseph Borell uskoro objaviti. Komentarišući Vašingtonski sporazum, Lajčak je istakao da jedino dijalog koji vodi EU ima međunarodni legitimitet, prenosi Reporteri.

Lajčak je naglasio nakon posjete Prištini i prije posjete Beogradu da je dijalog uz posredovanje EU jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji.

"Ne postoji drugi evropski put i za Srbiju i za Kosovo osim dijaloga. To je bitno. Kurti to zna, kao i Vučić", rekao je Lajčak.

Kurti je više puta ponovio da Srbija treba da se izvine Kosovu za svoje postupke tokom sukoba 1998.-99. godine, koji je doveo do raseljenja, kako navodi Gazeta express, oko jednog miliona stanovnika Kosova i najmanje 20.000 mrtvih.

Na pitanje o nedavnim Kurtijevim postupcima i komentarima, Lajčak je odgovorio da je važnije ono što je kosovski lider rekao iza zatvorenih vrata.

"Ono što je zaista važno, je ono što je rečeno na sastanku, ono o čemu dvije strane, sjede zajedno i razgovaraju, važno je šta se kaže na sastancima", rekao je Lajčak.

Nije želeo da komentariše podizanje tužbe za genocid protiv Srbije, rekavši da je bilo mnogo izjava za medije, ali da je važan "zvanični stav koji će biti predstavljen u dijalogu".

"Stalno ponavljamo našim partnerima da je i njihova odgovornost da stvore atmosferu pogodnu za pozitivan proces dijaloga i da se uzdrže od jednostranih akcija ili izjava koje teže pogoršanju neprijateljstva", naglasio je Lajčak

Govoreći o novoj administraciji u Vašingtonu, i pobjedi predsjednika Joea Bidena, Lajčak je rekao da je EU imala "bliže radne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama".

Predsjednik Donald Trump i njegov izaslanik za Balkan Richard Grenell, posredovali su 2020. godine potpisivanju sporazuma koji su potpisali predsjednik Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti potpisali u Bijeloj kući, iznenadivši evropske pregovarače.

"Jedino dijalog koji vodi Evropska unija ima međunarodni legitimitet", rekao je Lajčak, komentarišući Vašingtonski sporazum.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri