Pusta želja...

Izjave srpskih političara o mogućem učešću Rusije i Kine u dijalogu Kosova i Srbije više se doživljavaju kao pokušaj jačanja njihove pozicije u odnosu na EU, a stručnjaci za razvoj događaja oko dijaloga procjenjuju da je takvo učešće neostvarivo, iako kosovske institucije pozivaju na oprez, piše Koha.

Predstavnik "Demokratije Plus" Emir Abrashi procjenjuje da osim Kosova, tako nešto neće dozvoliti ni Evropska unija.

"Mislim da je zahtjev Srbije za uključivanje Kine i Rusije neostvariv, jer jedna od strana u ovom procesu dijaloga, u ovom slučaju Kosovo, tako nešto ne prihvata. Ali čak će i Evropska unija biti otporna na takvu ideju. Ovaj zahtjev Srbije završiće na listi neostvarenih želja srpske strane“, rekao je Abrashi.

Abrashi dodaje da je srpski zahtjev prirodan, nakon kosovskog za većim učešćem Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu sa Srbijom.

"Čak ni Sjedinjene Američke Države nisu toliko zainteresovane da se aktivnije uključe u proces dijaloga, ali su zainteresovane da se taj proces što pre završi", kaže Abrashi.

S druge strane, istraživač u prištinskom Institutu za političke studije Butrint Berisha kaže da se takvi zahtjevi podnose iz nekoliko razloga.

Prema njegovim riječima, već je jasno da u dijalogu između Kosova i Srbije nema potrebe za dodatnim akterima.

"Takve izjave treba posmatrati kao pokušaj srpskih političara da ojačaju poziciju Srbije, posebno prema EU i SAD, a takođe ne treba zanemariti ni element domaće potrošnje, znajući da su izbori u Srbiji 2022. godine", rekao je Berisha.

On, kao i Abrashi, smatra da američko učešće u pregovorima sa Srbijom ovog puta neće biti direktno, već više u vidu podrške, kao što je bilo prije nego što je američku administraciju vodio Donald Trump.

Ipak, iz vlade Kosova nije stigao odgovor na pitanje koje je Koha postavila, a odnosilo se na to kako će premijer Albin Kurti postupiti prema ovakvim zahtjevima.

Prvi put od stupanja na dužnost premijera u martu ove godine, Albin Kurti nastaviće razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u okviru dijaloga Kosova i Srbije. Ovakvi razgovori na visokom nivou nisu se odvijali između Kosova i Srbije od septembra prošle godine.

Preuzevši mjesto premijera, Kurti je izjavio da prije dijaloga sa Srbijom namjerava da vodi unutrašnji dijalog kako bi postigao jedinstvo u ovom procesu.

Ipak, na njegove pozive za sastanak krajem maja odazvali su se samo lideri dvije opozicione stranke na Kosovu, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova.

Predsjednici ta dva politička subjekta zatražili su od Kurtija da se SAD uključe u dijalog sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore