Uprkos razvoju saradnje

Stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromjenjen, navedeno je u odgovoru grčkog Ministarstva spoljnih poslova Gazeti express, prenosi Ekonomia online.

Produbljivanje saradnje na polju ekonomije i trgovine između Kosova i Grčke i predstojeća posjeta ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa Prištini izazvali su zabrinutost zvaničnog Beograda i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jer su ove poteze vidjeli kao mogući korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromjenjen, navedeno je u odgovoru grčkog Ministarstva spoljnih poslova Gazeti express, prenosi RTK2.

„Kao što znate Grčka ne priznaje Kosovo i naš stav ostaje nepromjenjen“.

Odnos Grčke, tvrdi se u pismu, prema Kosovu je konstruktivan, u prilog tome govori i dosadašnja saradnja.

„Grčka slijedi konstruktivan pristup Kosova koje je od 2019. godine zemlja domaćin Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini i sarađuje s Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima. U cilju daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja ove Kancelarije, bez uključivanja aspekata vezanih za status, ova kancelarija je preimenovana u „Kancelariju za interese Kosova u Atini“.

Iz grčkog Ministarstva spoljnih poslova ističe se da je predstojeća posjeta ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendijasa Prištini povezana sa formiranjem nove vlade.

„Kao što znate, ministar Dendias posjetitće Kosovo početkom juna nakon što je formirana nova vlada“, navodi se u odgovoru MIP-a Grčke.

Zvanična Atina podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Takođe, podsjeća se da su grčki vojnici u sastavu KFOR-a.

„Grčka podržava Kosovo na njegovom evropskom putu i u tom kontekstu takođe podržava liberalizaciju viznog režima.“

U pismu Ministarstva spoljnih poslova se navodi i da: “Kao dugogodišnja članica EU i NATO, Grčka teži konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja i vladavine zakona u regiji zapadnog Balkana, stvaranjem dobrosusjedskih odnosa i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava. Grčka je snažno podržavala evropsku perspektivu za sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući Prištinu, kao i podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU“, istaknuto je odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Grčke Gazeti Express, koji prenosi Ekonomia online.