U Kruji je radila laboratorija sa prilagođenim osvjetljenjem, cijevima i aluminijumom za uzgoj kanabisa, gdje su ’zaposleni’ bili članovi porodice. Desetine policijaca za borbu protiv narkotika bilo je angažovano u operaciji nazvanoj "Zora", uhapsivši 16 osoba, uključujući i dvije žene.

Na osnovu podataka prikupljenih iz bespilotnih letelica, aviona i građana koji su nadzirali područje, pregledani su staklenici, magacini, stanovi i šumovite površine na području Nikla, Halila i Aramerasa (Niklës, Halil, Arramerras) iz okruga Kruje.

To je za rezultat imalo zaplenu laboratorije za uzgajanje opojnih biljaka koje su se zagrijevale lampama, kocki i sadnica kanabisa, 5 vozila i drugih materijalnih dokaza.

Laboratorija za drogu je u vlasništvu Xhavita i Dashmira Kullaja, stanovnika Haljilja, oca i sina, koji su i uhapšeni.

Ostali pritvorenici su Asllan Deliu (27 godina), stanovnik Nikla; Marsel Loci (20 godina), stanovnik Larushke; Eldi Kaceli (18 godina), stanovnik Kryplaka; Indrit Kullaj (33 godine), stanovnik Aramerasa; Dashamire Deliu (49 godina), stanovnica Nikla; Musait Vathi (16), stanovnik Halila; Ferit Kulaj (34 godine), stanovnik Halila; Erlind Almeta (30), stanovnik Halila; Fetije Kulaj (56 godina), stanovnica Halila, Refik Deliu (53 godine), stanovnik Halila; Erjon Deliu (26 godina), stanovnik Halila.

Lisice na ruke stavljene su i gradonačelniku sela Halil – Flamuru Haliliju, (61 godina), i dvojici zaposlenih u OSHEE (albanska energetska kompanija. prim. red.) – Ervinu Perlici (32 godine) i Sokolu Kullaju (32 godine), stanovnicima Halila, za krivično djelo „Zloupotreba dužnosti“.

Dio gajenja droge su takođe bili E. L., star 17 godina, stanovnik Larushke, koji je pod istragom zajedno sa G.C., starim 70 godina, nastanjen u Halilu/Kryeplaku, H. Ksh., 78-godišnjak, nastanjen u Halilu/Kryeplaku, iz sela Nikl.

Za njima se traga, a u toku je rad na hapšenju još 24 građana za koje se sumnja da su umješani u kriminalne aktivnosti.

Izvor: Top Channel/Kossev