Doprinos oporavku turizma

Predsjednik Udruženja hotelijera i turističkih udruženja Albanije Zak Topuzi izjavio je da bi trebalo ukinuti putne takse za turiste sa Kosova, a tokom ljetnje sezone se očekuje i veliki broj srpskih turista na albanskim obalama, prenosi Koha.

Topuzi je rekao da u Albaniju stiže veliki broj turista sa Kosova i istakao njihov ogoroman doprinos oporavku turizama od gubitaka koji su zabilježeni zbog pandemije koronavisura.

"Sa Kosova nam stiže najveći broj turista, tako da moramo da preduzmemo važne mjere za ovu godinu, kako kroz smanjenje taksi, tako i ukidanjem putnih taksi za turiste sa Kosova", rekao je Topuzi.

Prema podacima Albanskog instituta za statistiku priliv stranih državljana se naglo povećao u aprilu, a glavni uticaj ima Kosovo. Broj posjetilaca Albanije sa Kosova je 21,13 odsto veći nego u istom periodu 2019. godine.

"Albanije je ostvarivala oko 2,4 miliona turističkih posjeta godišnje i nadamo se da ćemo ove godine dostići 3 miliona. Posjetiocima sa Kosova auto-put Skoplje-Priština omogućava pristup Grčkoj, i mi im, kroz ukidanje taksi, možemo olakšati i turistička putovanja u Albaniju", rekao je Topuzi i podsjetio da putne takse iznose ukupno 10 eura.

On je podsjetio da je samo tokom prethodnog vikenda albanske plaže posjetilo preko 13.000 građana sa Kosova. Topuzi je potvrdio i da veliki broj Albanaca iz Sjeverne Makedonije sve više turistički posjećuje Albaniju.

Albanski hotelijeri i turistička udruženja ove godine očekuju i dolazak oko 100.000 srpskih turista, naročito na jonsku i jadransku obalu.

Agent srpske turističke agencije koja posluje putem interneta Boris Firicki iz Sarande kaže da su srpski turisti otkrili albansku obalu tek prošle godine, i navodi da će veliki broj njih tokom predstojećeg ljeta posjetiti albansku obalu.

"Albaniju su srpski turisti otkrili prošle godine kada je bio početak pandemije koronavirusa, kada je Albanija bila jedino mjesto otvoreno za naše turiste. Prošle godine je više od 40.000 turista iz Srbije posjetilo Albaniju, ove godine je albanska obala stekla veliku popularnost i može se očekivati dolazak čak 100.000 sprskih turista", rekao je Firicki.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore