Preovladati poteškoće

Zajednički sastanak vlada Kosova i Sjeverne Makedonije trebalo bi da bude održan ovog ljeta, a zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Fatmir Bytyqi kaže da bi regionalna saradnja trebalo da bude dokazana tim sastankom, prenosi Kosovo press.

Bytyqi je rekao da Sjeverna Makedonija podržava dijalog između Srbije i Kosova, uz poštovanje interese obe strane.

"Podržavamo dijalog između Kosova i Srbije, poštujući prava svih, ali takođe poštujući interes svake strane i pronalazeći zajedničko rješenje. Mislimo da se samo dijalogom mogu prevladati poteškoće," rekao je on.

Govoreći o suočavanju s pandemijom, Bytyqi kaže da je regionalna saradnja ključna za ekonomski oporavak.

"Važno je da je sastanak dvije vlade dobro pripremljen, sa vrlo jasnim dnevnim redom i konkretnim rezultatima, jer zapravo ono što očekujem je da još jednom pokažemo da je regionalna saradnja ključna. U periodu nakon kovida regionalna saradnja će biti ključna za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana, posebno susjednih zemalja. Mislim da bismo trebali predvideti izazove koji nas očekuju u post-kovid periodu", rekao je on.

Bytyqi je pozdravio inicijativu za potpisivanje međunarodnog sporazuma sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, rekavši da odluka dokazuje da su zemlje Zapadnog Balkana zrelije od same Europske unije.

Prema njegovim riječima, sve balkanske zemlje moraju prevladati stare izazove kako bi prešle na novu fazu razvoja i suživota svih.

"To je odluka 21. vijeka, vezana za četiri slobode Evropske unije. Slobodno kretanje građana kojem bi svi trebalo da teže. To dokazuje da smo mi, političari Zapadnog Balkana, ponekad zreliji u svojim odlukama od EU. Vlada Kosova, ali i vlade Balkana shvatile su da moraju napraviti korak napred jer su shvatile da se integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ne vrši kada neko drugi odluči, već to zajedno čine pokazujući i dokazujući konkretnim rezultatima", kaže on.

Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije kaže da za stabilnu ekonomiju moraju postojati politička i ekonomska stabilnost. Dodaje da vlade moraju osigurati predvidljivost kako bi mogle doneti nove investicije.

"Za stabilnu ekonomiju sa razvojnim mogućnostima mora postojati ekonomska stabilnost. Nažalost, mi smo na Zapadnom Balkanu vrlo krhki kao zemlje i vrlo lako možemo doći do političke nestabilnosti. Ono čemu bismo kao vlada trebali težiti je predvidivost ekonomije i poslovanja preduzeća Zapadni Balkan vrlo lako uspio da stvori koridore za kretanje robe i hrane što je bilo neophodno za naše građane. Ovaj primjer trebalo bi da se koristi za čitav Balkan i Europsku uniju, jer pokazuje da smo spremni prevladati prepreke koje smo prije imali u korist naših građana", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press