Potez za dobijanje glasova

Stručnjak za ekonomska pitanja Bard Ahmeti smatra da bi uspostavljanje reciprociteta Kosova u odnosu na Srbiju otežalo normalizaciju odnosa među ovim stranama, prenosi Ekonomija onlajn.

Ahmeti je rekao da reciprocitet ne treba gledati kao instrument za jačanje lokalne ekonomije, mada bi to, kako kaže, imalo niz pozitivnih efekata.

„U fazi u kojoj se nalazimo, prioritet Vlade, ali i naših strateških partnera kao što su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Uspostavljanje reciprociteta u ovoj fazi ne bi pomoglo ovom cilju, otežalo bi to do nemogućnosti”, kaže Ahmeti.

Prema njegovim riječima, vraćanje reciprociteta, nakon što je jednom ukinut, bi bilo neozbiljno.

„U ovoj fazi, znajući koji su drugi prioriteti, mislim da je bolje ne odlučivati se na takav korak, iako je njen efekat na ekonomiju zemlje u fazi kada je bio uspostavljen reciprocitet bio pozitivan, prije svega kroz jačanje lokalne proizvodnje. Ipak, sa takvim instrumentima ekonomija unutar zemlja ne može jačati u nedogled, to se radi sa drugim instrumentima kroz davanje prioriteta privatnom sektoru i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača”, navodi Ahmeti.

Da Kosovu nije potreban reciprocitet sa Srbijom smatra i generalni sekretar Pokreta za jedinstvo Avni Klinaku koji kaže da bi to moglo da se uvede samo u pojedinim oblastima.

“Reciprocitet je generalno međunarodni princip i primenjuje se u određenim oblastima i za određena pitanja, a ne za sva područja odjednom“, kaže Klinaku.

Prema njegovim riječima, Kosovo bi trebalo da primeni princip reciprociteta kada je riječ o sjevernom Kosovu u odnosu na Preševo, Bujanovac i Medveđu.

„Reciprocitet koji smo preferirali od 2010. godine usko je povezan sa sjeverom Kosova i Preševom, Bujanovcem i Medveđom, pa smo insistirali na tome da Kosovo treba da primjenjuje princip reciprociteta u dijalogu sa Srbijom i svime što zahtjeva za sjever Kosova, odnosno da bi dobili Leposavić, Zubin Potok i Zvečan moraju da daju Preševo, Bujanovac i Medveđu“, kaže Klinaku.

Pozitivno mišljenje u uvođenju reciprociteta nema ni univerzitetski profesor Muhamet Hamiti koji smatra da je to potez kojim žele da se dobiju glasovi građana.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online