Njemački ministar za evropske poslove

Njemački ministar za evropske poslove Michael Roth izjavio je, tokom jučerašnje posjete Tirani, da je liberalizacija viznog režima za Kosovo trebalo da bude davno odobrena, budući da je Kosovo ispunilo uslove i istakao da Evropska unija mora da ispuni svoja obećanja, prenosi Gazeta express.

Roth je o liberalizaciji viza za Kosovo govorio tokom zajedničke konferencije za medije sa premijerom Albanije Edijem Ramom navodeći da je Evropska komisija dala ocjenu da su za to ispunjeni svi uslovi.

Podsjetio je da se odluke u Evropskoj uniji donose kosenzusom, i naveo da bi sve zemlje Unije morale da snose odgovornost.

"Evropska unija mora da održi svoja obećanja i to kažem na samokritičan način. Liberalizacija viza za Kosovo trebala je da bude ispunjena odavno, ne zato što to želi Michael Roth, već zato što je Evropska komisija utvrdila da su za to ispunjeni uslovi. Uslovi su ispunjeni, tako da moramo da održimo riječ. Ipak Evropska unija je odluke donosi postizanjem konsenzusa, ave zemlje Evropske unije moraju snositi svoje odgovornosti", rekao je Roth.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express