Premijer Slovenije

Premijer Slovenije Janez Janša podržao proširenje Evropke unije na Zapadni Balkan ocjenivši da bi članstvom u EU bili riješeni mnogi problemi regiona, prenosi B92.

"Proširenje EU je u našem zajedničkom interesu, ono bi trebalo da bude naš strateški odgovor na brojne izazove", rekao je Janša na virtualnoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Poslije jučerašnjeg sastanka sa čelnicima Evropskog parlamenta na kom je video vezom iz Ljubljane predstavio prioritete slovenačkog predsedanja EU od 1. jula, Janša je sugerisao da bi prijem čitavog Zapadnog Balkana u EU mogao da pomogne i u rešavanju problema poput migracije i malignog miješanja gopolitičkih rivala, po svoj prilici Rusije, Turske i Kine, preneo je briselski portal Politiko.

"Ako me pitate, kako možemo da riješimo problem koji se tiče i naših granica, odgovorio bih - tako što ćemo imati evropsku perspektivu. Ako dozvolimo određenim zemljama da postanu članice EU sve zajedno, jednom kada steknu perspektivu EU i postanu članice, ti problemi će nestati", rekao je.

Janša je najavio i da će se tokom predsjedavanja Slovenije, 6. oktobra, održati neformalni samit zemalja EU i lidera Zapadnog Balkana, na kojem će se pokušati da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

Kako su preneli slovenački i hrvatski mediji, Janša je takođe rekao da Slovenija podržava ulazak Hrvatske, kao i Bugarske i Rumunije u šengenski prostor jer su, kako je ocjenio, to koraci koji jačaju bezbjednost u Evropi.

Govoreći o prioritetima predsjedavanja, Janša je rekao i da će se Slovenija zalagati za stvaranje Evropskog instituta za ustavno pravo, koji bi riješavao sporove između Brisela i nacionalnih prestonica oko pitanja vladavine prava.

"Vladavina prava nije vladavina proizvoljne politike, niti je stvar selektivne pravde i različitih kriterijuma; umjesto toga, ona pretpostavlja jednaka pravila za sve i jednak tretman svih država članica EU prema odredbama Lisabonskog sporazuma", rekao je Janša.

Naveo je i da EU ne bi trebalo da se obraća za ekspertizu Venecijanskoj komisiji Savjeta Evrope, već bi trebalo da stvori svoje tijelo.

"Potrebna nam je vlastita slična institucija i jedan od naših prijedloga je usmjeren na to".

Slovenačko predsjedavanje EU takođe predlaže "godišnji dijalog" u Savetu EU o vladavini prava, uključujući opštu raspravu i raspravu o pitanjima u određenim zemljama članicama.

Izvor: B92