Albanski poslanik u srpskom parlamentu

Dijalog između Kosova i Srbije i dalje je tema razgovora za Albance u Preševskoj dolini. Albanski poslanik u srpskom parlamentu, Shaip Kamberi, izjavio je da samo SAD mogu da primoraju predsjednika Vučića da prizna Kosovo.

„Evropska unija ne može da dovede do konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, jer posreduje u tim razgovorima već nekoliko godina, a mi nemamo nikakve konkretne rezultate. Potpisali smo neke sporazume koji do sada nisu poštovani. Srbija se još uvijek nije suočila sa direktnim međunarodnim pritiskom da preduzme posljednji korak ka Kosovu“.

„Mislim da Sjedinjene Države mogu da primoraju Srbiju da ide u ovom pravcu“, rekao je Shaip Kamberi, albanski poslanik u srpskom parlamentu, kazavši da se kroz ove izjave kriju drugi ciljevi.

“Ovim izjavama on igra ulogu snažne osobe uoči izbora i priprema se za kampanju“.

„Vjerujem da njihov cilj više nije Kosovo, već trgovina preko Kosova za teritorije Bosne i  Hercegovine“, rekao je albanski poslanik u srpskom parlamentu.

Premijer Kurti još nije pozvao zvaničnike u Preševskoj dolini da izraze svoj stav o dijalogu.

„Vlada Kosova nije zvanično pozvala zvaničnike u Preševskoj dolini da izraze naš stav, ali vjerujem da će to biti uskoro“, rekao je Kamberi.

„Preševska dolina bi trebalo da bude dio razgovora, jer se diskriminacijom prazni Dolina Albanaca“, kazao je Kamberi.

Zahtjev Srbije za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova, poslanik Kamberi vidi kao cilj Srbije da stvori nešto autonomno u okviru Kosova.

“Zahtev Srbije za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na severu Kosova od početka je razgovora zahtev kojim se želi izgraditi situacija slična situaciji sa Srbima u Bosni i Hercegovini“.

„Oni žele nešto autonomno na Kosovu, što će imati moć paralizovanja same države Kosovo“, rekao je Shaip Kamberi.

Kamberi smatra da je reagovanje Bidenove administracije na dijalog Srbije i Kosova odloženo, dok se angažovanje predsjednika Trumpa smatralo prenagljenim. „Očekivali smo da ćemo imati brži odgovor“.

„Sada moramo sačekati bolju pripremu za donošenje konačnog sporazuma“, zaključio je on.

Izvor: Ekonomia online / Kossev