Kredibilitet EU već dugo na kocki

Poslanica Slobodne partije demokrata Renata Alt zatražila je tokom sjednice u Bundestagu da Kosovo dobije viznu liberalizaciju, prenosi Ekonomija onlajn.

Alt je podsjetila je da je kredibilitet EU na Balkanu već dugo na kocki.

"Potpuno je neshvatljivo zašto Kosovo još uvijek nema liberalizaciju viznog režima", rekla je Alt, pozivajući Njemačku da podrži Kosovo u sadašnjem trenutku.

Dodala je da je protiv ideja o promjeni granica, citirajući predsjednicu Kosova Vjosu Osmani da "to nije u duhu našeg vremena".

"EU je zahtjevala diplomatsku posvećenost na najvišem nivou, jer je potencijal za eskalaciju veoma visok", rekla je Alt.

Poslanik stranke iz Zelenih Manuel Saracin takođe je podržao je liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

"Nereprezentativno je da Kosovo ostane bez vizne liberalizacije, iako je ispunilo uslove", rekao je Saracin.

Liberalizaciji viznog režima za Kosovo zahtevali su i poslanici Christian Shmith i Peter Bayer.

"Moramo više da razgovaramo sa skeptičnim zemljama, posebno Holandijom i Francuskom.  Kosovo je ispunilo sve kriterijume koje smo postavili, odnosno Evropsku uniju. Liberalizacija viza mora se dogoditi odmah i odmah“, rekao je Bayer, koji je izvjestilac za Kosovo i u Bundestagu i u Savjetu Evrope.

Bayer je pozvao rukovodstvo Kosova da ne zapostavlja proces normalizacije sa sjevernim susjedima, uprkos velikim izazovima kao što su pandemija i korupcija, kao i normalizacija odnosa sa Srbijom, koja treba da ima isti prioritet.  

"Nedostaju mi izjave u vezi s tim, kako od predsjednika, tako i od vlade", dodao je Bayer, koji je i otpravnik poslova Njemačke vlade za transatlantske odnose.

Takođe je podsjetio da sa vladom Joea Bidena postoji šansa da se oslobodi tereta dokumenta potpisanog u Bijeloj kući i za napredak u transatlantskim reformama.

Hrišćansko-demokratski poslanik odbacio je ideju da se čitav zapadni Balkan pridruži EU kao blok.

"To bi bilo ravno priznanju totalnog neuspjeha politike proširenja u posljednjih deset godina", rekao je Bayer.

Govoreći o Zajednici srpskih opština Bayer je izrazio uvjerenje da će Albin Kurti uspeti da ispuni ovo obećanje, podsjećajući da su sve prethodne vlade izbjegle to pitanje.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online