Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz optužila je Srbiju, tokom prezentacije koju je u utorak održala za javnost njemačkog govornog područja, zbog opstruktivnog stava u regionu i "manipulativnog uticaja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji", prenosi Gazeta express.

Gërvalla-Schwarz je naglasila je da Kosovo ne koči proces integracije regiona u EU, već to čini Srbija koja kao "nedemokratska država region drži kao taoca".

Dodala je da priprema za dijalog Beograda i Prištine zahtjeva više vremena ističući da će u razgovore biti unet "novi duh".

"Moramo da proučimo status kvo, jer nemamo informacije o dosadašnjim razgovorima. Ne nazivam ih dijalogom, jer ne želimo da nastavimo kao ranije", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Gërvalla-Schwarz je uveravala učesnike da će Vlada Kosova ići spremna u Brisel, ali nije iznela detalje o konkretnim zahtjevima.

Zamjenik stranke Zelenih u njemačkom Bundestagu Manuel Saracin pitao je Gërvalla-Schwarz o njenom stavo o velikoj Albaniji, na šta je ona ogovorila podsjećanjem njemačkog poslanika na miran način ujedinjenja dvije Njemačke.

"Ujedinjenje zemalja može da se dogodi samo u dogovoru sa susjedima, i to može da učini ozbiljna i stabilna država poput Njemačke", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Podsjetila da je želja Albanaca da žive u zajedničkom kulturnom i jezičkom prostoru može da bude ostvarena u okviru Evropske unije.

"Nemate čega da se plašite, 93 odsto građana Kosova želi da se pridruži EU. Ako saslušate Kurtija, shvatićete da i on to govori", rekla je Gërvalla-Schwarz i naglasila da Vlada Kosova teži da postane kandidat za EU u roku od četiri godine.

Virtuelni sastanak organizovali su Asocijacija jugoistočne Evrope i Organizacija albansko-njemačkih laureata u Hamburgu.

Na početku sastanka Peter Beier, otpravnik poslova njemačke vlade za transatlantske odnose i izvjestilac poslaničke grupe CDU/CSU za Kosovo u Bundestagu i Savjetu Evrope, i Muhamed Idrizi, predsjednik udruženja "ODA", izrazili svoja očekivanja od nove vlade Kosova.

Beier je rekao da očekuje da će nova vlada pokazati konkretne rezultate u obavezama koje je preuzela: borbi protiv korupcije i reformama, ali je istovremeno zatražio da dijalog tretira sa visokim "prioritetom".

Idrizi je izrazio želju za snažnijim uključivanjem dijaspore u poslove Kosova, uz mogućnost glasanja u dijaspori i povećanje efikasnosti rada diplomata.

Gërvalla-Schwarz je rekla da će dijaspora igrati glavnu ulogu kako u pogledu stručnosti, tako i na polju investicija i obećala da će nova vlada omogućiti glasanje u dijaspori.

Gazeta express navodi da će u petak Bundestag raspravljati o produženju mandata Bundesvera u okviru Kfora na Kosovu, kada poslanici imaju priliku da izraze svoje mišljenje o regionu. Koliko će prezentacija Gërvalle-Schwarz uticati na njihovo mišljenje, ostaje da se vidi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express