Ocjena Svjetske banke

Zagađenje vazduha ostaje vodeći faktor ekološkog rizika koji najviše doprinosi ukupnom broju smrtnih slučajeva i invaliditeta na Zapadnom Balkanu, ocjenila je danas Svjetska banka.

U saopštenju se navodi da procjenjeni godišnji ekonomski troškovi povezani sa zdravstvenim oštećenjima izazvanim ovim zagađenjem zapanjujuće su visoki, i dodaje da su oni u 2016. godini iznosili u prosjeku 240 miliona dolara na Kosovu (3,6 odsto BDP-a), 750 miliona dolara u Sjevernoj Makedoniji (6,9 odsto BDP-a) i 1,38 milijardi dolara u Bosni i Hercegovini (8,2 odsto BDP-a).

Navodi se da je sa 175 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika u 2019. godini Srbija na vrhu liste smrtnosti od zagađenja u Evropi a na 9. u svijetu - ispred Indije.

Dodaje se da prema procjenama, u Bosni i Hercegovini čak 3.300 ljudi svake godine prerano umire usled izloženosti ambijentalnom zagađenju vazduha česticama PM2,5. Procjenjuje se da je broj umrlih u Sjevernoj Makedoniji 1.600, a na Kosovu 760.

Naglašava se da zdravstveni i ekonomski izazovi koje donose ove toksične čestice dodatno pogoršavaju i druge zagađujuće materije koje narušavaju kvalitet vazduha, doprinose emisiji gasova sa efektom staklene bašte i negativno utiču na kvalitet života svih žitelja Zapadnog Balkana.

Svjetska banka navodi da su prepoznajući rastuće izazove lideri Zapadnog Balkana ambiciozno objavili namjeru da sarađuju na ostvarenju cilja ugljenično neutralne Evrope do 2050. godine.

Ova institucija ističe da ostaje opredjeljena pružanju podrške tim nastojanjima u regionu.

"Ta podrška podrazumijeva realizaciju projekata sa ciljem rešavanja problema zagađenja vazduha, na osnovu analiza sprovedenih kako bi se bolje razumeo ovaj problem i osmislile intervencije sa ciljem maksimiziranja efikasnosti smanjenja emisija, unapređenja zdravstvenih ishoda i smanjenja ekonomskog uticaja zagađenja vazduha", navodi se u saopštenju.

Svjetska banka podsjeća da je tokom proteklih petnaest godina uložila preko 250 miliona dolara u unapređenje energetske efikasnosti i smanjenje zagađenja vazduha i emisija gasova sa efektom staklene bašte u čitavom regionu.

Dodaje se da će u narednom periodu Svjetska banka nastaviti da pomaže na prostoru Zapadnog Balkana u ozelenjavanju ekonomija kroz ulaganje u čiste izvore energije.

Apostrofira se pomoć pri zatvaranju rudnika - velikih zagađivača na ekološki i socijalno odgovoran način i podršku za povećanje energetske efikasnosti i smanjenje ugljeničnog otiska privreda Zapadnog Balkana.

Ističu se aktivnosti na novoj studiji održivosti grijanja u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji koje su zamišljene da pomogne u identifikovanju održivih alternativa koje će moći da zamjene postojeće visoko zagađujuće sisteme.

"Ozelenjavanje ekonomija širom Zapadnog Balkana omogućiće svim građanima ekonomski prosperitet, ali i čist vazduh i čistu vodu za piće - a taj trostruki uspjeh će unaprediti životni standard, poboljšati zdravlje i obezbjediti održivi rast ka čistijoj, zdravijoj budućnosti", konstatuje Svjetska banka.